Paradoxul Fermi

Recomandat by Ana Balan on Feb 16, 2016 Știați că 3238 Vizualizari

Toată lumea simte ceva atunci când într-un loc bine înstelat, privim in sus și vedem acest lucru:

Unii oameni rămîn cu traditionalul simț  de frumusețe epică sau este uimit de amploarea nebună a universului. Toată lumea simte ceva.

Fizicianul Enrico Fermi a simțit ceva la fel, după care a urmat intrebarea - "Unde sunt toți?"

Un cer înstelat pare vast, dar tot ce vedem este vecinătatea noastră locală. În cele mai bune nopți, se poate vedea până la aproximativ 2.500 de stele, și aproape toate dintre ele sunt la mai puțin de 1.000 de ani-lumină distanță de noi (sau 1% din diametrul calea Lactee). Deci, ceea ce intr-adevar noi vedem este cercul rosu din imagine:

Atunci când se ajungem la tema despre stele și galaxii, o întrebare care intereseză pe majoritatea oamenilor este: "Există alte forme de viață inteligentă acolo?" Haideți să vedem careva calcule matematice pentru claritate:
În galaxia noastră există 100-400 miliarde stele, la fel există aproximativ un număr egal de galaxii în universul observabil, adică pentru fiecare stea în galaxie  noastră, există o întreagă galaxie în universul obs. Împreună, avem un număr cuprins între 1022 și 1024 stele totale, ceea ce înseamnă că pentru fiecare fir de nisip pe fiecare plajă de pe Pământ, există 10.000 de stele în universul vizibil.

Cercetătorii nu au un punct comun cu privire la ce procent din aceste stele sunt ca "soarele" (similare ca mărime, temperatura și luminozitate) -  de obicei variază de la 5% la 20%. Alegînd cea mai conservatoare ideie, care este 5%, iar capătul de jos pentru număru total de stele 1022, primim 500 quintillioane, sau 500 miliarde de miliarde de stele ca și soarele nostru.

Exista de asemenea o dezbatere asupra procentului din aceste stele ca și soarele nostru  care ar putea fi orbitat de o planetă asemănătoare Pământului (cu aceleași condiții de temperatură care ar putea avea apă lichidă și, posibil, susține viața similară cu cea de pe Pământ). Unii spun că este de 50%, dar să meargem cu un procent mai conservator de 22% care a venit dintr-un studiu recent PNAS.  Acest studiu sugereaza că planete asemănătoare Pământului orbitează cel puțin 1% din totalul stelelor din univers, adică un total de 100 de miliarde de miliarde de planete asemănătoare Pământului.

Deci, există 100 de planete asemănătoare Pământului, pentru fiecare fir de nisip din lume. Gândiți-vă că data viitoare când sunteți pe plajă.

Mergând mai departe, pe un mod speculativ, ne imaginăm că, după miliarde de ani de existență, 1% din planete asemănătoare Pământului, dezvoltă viața (dacă e adevărat, fiecare fir de nisip ar reprezenta o planetă cu viață pe el). Și imaginează-ți că doar pentru 1% din acele planete, viața avansează la un nivel inteligent cum sa întîmplat aici, pe Pământ. Asta ar însemna că au fost 10 cvadrilioane, sau 10  milioane de miliarde de civilizații inteligente în universul observabil.

Revenind înapoi la galaxia noastră și aplicînd același calcule pe cea mai scăzută estimare pentru stele din Calea Lactee (100 miliarde), vom primi 1 miliard de planete asemănătoare Pământului și 100.000 de civilizații inteligente.

SETI (Organizația pentru căutare de viață extraterestră) este o organizație care ascultă semnale care ar putea veni de la alte forme de viață inteligente. Dacă avem dreptate că există peste 100.000 civilizații  inteligente în galaxia noastră, și dacă o parte din ele ar trimitem unde radio sau fascicule laser sau alte moduri de a încerca să contacteze alte civilizații, SETI ar trebui să primească cel puțin măcar un tip de semnal, dar nu a primit nimic, niciodată.

Unde sunt toți?

Soarele nostru este relativ tânără în durata de viață a universului. Există stele cu mult mai mari, cu planete mai bătrîne decît Pământul, ceia ce ar trebui să însemne civilizatii mult mai avansate decât a noastră, în teorie. Ca un exemplu, să comparăm vârstă de 4,54  miliarde de ani a Pămîmtului nostru cu o planetă ipotetică X cu vârstă de 8 miliarde de ani.

În cazul în care Planeta X are o istorie asemănătoare cu cea a Pământului, să ne imaginăm cum ar fi civilizația lor  astăzi (durata de timp în portocaliu este ca referință pentru a arăta cât de mare este per total diferența):

Tehnologia și cunoștințele unei civilizații cu doar 1000 ani înainte noastră ar putea fi la fel de șocant pentru noi ca lumea noastră pentru o persoană medievală. O civilizație 1 milion de ani în fața noastră s-ar putea fi la fel de neînțeles pentru noi cum este cultura umană pentru cimpanzei. Iar Planeta X este 3,4 miliarde de ani în fața noastră ...

Este o scară numită Kardashev Scala, care împarte civilizațiile inteligente în trei mari categorii în dependeță de cantitatea de energie pe care o folosesc:

Primul tip de Civilizație  are capacitatea de a folosi toata energia pe planeta lor. Noi nu facem incă parte din primu tip , dar suntem aproape (Carl Sagan a creat o formula pentru această scală care ne pune într-un tip de 0,7 de civilizație).

Al doilea tip de Civilizație poate valorifica toată energia din steaua lor gazdă. Creierul nostru, incă slab, cu greu își poate imagina cum cineva ar face acest lucru, dar dacă ne-am străduit,  sferă Dyson ar putea să ne deie o idei cum ar arăta

Al trei-lea tip de Civilizație întrece orice ideie din celelalte două, imaginar, am putea compara energia cu întrega enegie din galaxia noastră - Calea Lactee.

În cazul în care acest nivel de avansare este greu de crezut, amintiți-va de Planeta X de mai sus și de 3,4 miliarde de ani de dezvoltare în continuare. În cazul în care o civilizație pe Planeta X au fost similare cu al nostru și au putut să supraviețuiască tot drumul până la nivel de tip III, gândul natural este că acestea ar fi trebuit probabil să însușit de călătorie interstelar până acum, poate chiar să colonizeze întreaga galaxie.

Una dintre ipoteze cu privire la modul de colonizare galactic este prin crearea de mașini care pot călători pe alte planete petrecînd acolo aproximativ 500 de ani auto-replicarînduse, folosind materii prime de pe noua planetă, și apoi trimite replici pe alte planete pentru a face același lucru. Chiar și cu deplasare aproape de viteza luminii, acest proces de colonizare a întregii galaxii ar lua în medie 3,75 de milioane de ani, o clipire relativa a unui ochi atunci când vorbim în scara de miliarde de ani:

Continuând să speculăm, în cazul în care 1% din viață inteligentă supraviețuiește suficient de mult pentru a deveni un potențial colonizator galaxiei tip III Civilization, calculele noastre mai sus sugerează că ar trebui să fie de cel puțin 1.000 de civilizații de tip III în  galaxia noastră - și ținând cont de puterea unei astfel de civilizația, prezența lor ar fi probabil destul de vizibilă. Și totuși, nu vedem nimic, nu auzi nimic, și nu ne vizită nimeni.

Deci, unde sunt ei?

Bun venit în paradoxul Fermi.
Nu avem un răspuns fix la acest Paradox - dar avem "explicații posibile." Daca vom întreba zece oameni  de știință diferiți care este banuiala despre raspunsul aproximativ corect, vei primi zece raspunsuri diferite. Este același lucru cînd ați aflat despre oameni care puneau în dezbatere dacă Pământul este rotund sau plat și dacă soarele se învârte în jurul Pământului sau fulgerul apare din cauza lui Zeus, discutînd despre acest subiesct, suntem la aceiași treapta de informare ca oamenii de atunci.

Pentru o claritate și întelegere mai buna a Paradoxu-ului Fermi, haideți să împărțim în două categorii - explicațiile care presupun că nu există nici o civilizație de tip II și de tip III, deoarece nu există nici una dintre ele acolo, precum și explicațiile care își asumă că sunt acolo și nu le vedem sau auzim dintr-un motiv sau altul:

Grupul I: Nu există semne de civilizații superioare (de tip III și II) pentru că nu există alte civilizații în existență.

Susținătorii primei grupe explică prin problema non-exclusivitate, care refuză orice teorie care spune, "Sunt civilizații superioare, dar nici una dintre ele nu au facut nici un fel de contact cu noi pentru că _____." Grupul 1 se uită la matematica care spune că nu ar trebui să fie atâtea mii (sau milioane) de civilizații superioare, că cel puțin una dintre ele ar fi o excepție de la regula. Chiar dacă teoria ar fi fost 99,99%, 0.01% ar face vizibilă existența lor.

Prin urmare, Grupul 1 spune că nu există civilizații super-avansate. Și din moment ce matematica sugerează că există numai in galaxia noastra citeva mii, atunci altceva trebuie să fie la mijloc.

Acest altceva este numit Marele Filtru.

Teoria "Marele Filtru" spune ca la un moment dat de la pre-viață de tip III, există un perete care nu permite veții să treacă. Exista un moment dat în acest proces evolutiv, care este extrem de improbabil sau imposibil pentru viața de a-l depăși.

Dacă această teorie este adevărată, marea întrebare este, în ce punct cronologic apare Marele Filtru?

Se pare că, atunci când este vorba de soarta omenirii, această întrebare este foarte importantă. În funcție de cîn se produce aceste "Mare Filtru", noi avem trei realități posibile: suntem unici/rari, suntem primii, sau suntem pierduți.

1. Suntem unicii sau printre putinii care au trecut de "Marele Filtru"

O singură speranță care o avem este că Marele Filtru este în trecutul nostru și am reușit să-l depășim, ceea ce ar însemna că este extrem de rar pentru ca viața să atingă nivelul nostru de inteligență. Diagrama de mai jos arată doar două specii, care a trecut acest filtru în trecut, si noi suntem unul dintre ele.

Acest scenariu ar explica de ce nu există Civilizații de tip III ... dar ar însemna, de asemenea, că am putea fi una din puținele excepții care am ajuns atât de departe. Altfel spus, aceasta lucrur sună asemănător cu ceia ce au spus  oamenii acum 500 de ani, ei sugerau că Pământul este centrul universului - implicit și faptul că suntem speciali. Cu toate acestea, oamenii de știință numesc asa ceva "efectul selecție de observații", și sugerează faptul că oricine reflectă propria lui raritate face parte în mod inerent din propria "poveste de succes" a unei vieți inteligente - și indiferent daca sunt in realitate unici sau nu, concluziile lor vor fi identice. Acest lucru ne obligă să admitem că a fi special este de cel puțin o posibilitate.

Și dacă suntem speciali, care a fost acel moment care ne-a facut asa și dece noi l-am depășit iar majoritatea sau blocat?

O posibilitate: Marele Filtru ar putea fi de la bun început, ar putea fi incredibil de nepreoce pentru viață pentru a începe în general. Acestă presupunere este un candidat bun ca motiv, pentru că a fost nevoie de aproximativ un miliard de ani ca să apară viața pe pamînt, și acest lucru nu a fost reșit să fie reprodus în laboratoare. În cazul în care acest lucru este adevărat, ar însemna că nu numai că nu există viață inteligentă, dar nu există viață în general.

O altă posibilitate: Marele Filtru ar putea fi saltul de la celula procariotă simplă la celula eucariotă complexă. Au trecut aproape două miliarde ani înainte de a se face saltul evolutiv pentru apariția celulei complexe cu un nucleu. În cazul în care acest lucru este Marea Filter, aceasta ar însemna universul este plină cu celule procariote simple și nimic mai mult.

Există o serie de alte posibilități - unul chiar cel mai recent este saltul care l-am făcut pentru a fi inteligenți. În timp ce saltul de la viață semi-inteligente (cimpanzei) la viața inteligentă (oameni) pare miraculoasă, Steven Pinker respinge ideea "urcării doar în sus" al evoluției: "Din moment ce evoluția nu nu este un progres ci mai degrabă o continuă la condițiile naturii". Dat fiind faptul că, pe Pământ, evoluția a condus la inteligență tehnologică, nu demonstrează ca evoluția arată ca un pom al vieții în tot universul.

Cele mai multe filtre nu se înscriu la categia "Marele Filtru". Un filtru de acest tip trebuie să permite doar o sansă la un miliard a posibilității totale ciudate care sa permită întîmplarea unei excepție de genul: saltul dee la celula procariotă simplă la celula eucariotă complexă. Pentru același motiv, dacă ar fi să găsim o celulă eucariotă fosilizată pe Marte, supoziția de mai sus s-ar exclude. Pentru în cazul în care a avut loc același proces pe ambele planete - Pământ și Marte, este aproape sigur că acest eveniment nu face parte din categoria "Marele Filtru".

Dacă suntem într-adevăr unici, ar putea fi din cauza unui eveniment biologic foarte norocos, dar, de asemenea ar putea fi atribuite la ipoteza care se numește "pământuri rare", care sugerează că, deși pot exista mai multe planete asemănătoare Pământului, condițiile speciale care le avem aici, fie că este vorba de specificul sistemului solar, relația sa cu luna (o luna atât de mare este ceva neobișnuit pentru o astfel de planetă mică și are un impact mare la condiíile meteorologice și formarea oceanurilor), sau în general, despre planetă în sine care are ceva deosebit de prietenos pentru viața sumt deosebit de rare sau unice în general.

2. Noi suntem "Primii"

Pentru adepții grupei I, dacă Marele Filtru nu este în spatele nostru, atunci înseamnă că condițiile din univers sunt doar recent, pentru prima dată de la Big Bang, suntem într-o perioadă care ar permite vieții inteligente să se dezvolte. În acest caz, noi și multe alte specii pot fi pe cale de a devini super-inteligente. Așa sa întîmplat ca să fim aici, la momentul potrivit pentru a deveni una dintre primele civilizații super-inteligente.

Un exemplu de un fenomen care ar putea face acest lucru realist este prevalenta de exploziile de raze gama, explozii incredibil de mari pe care sunt observate în galaxii îndepărtate. În același mod a fost nevoie de câteva sute de milioane de ani ca asteroizi și vulcani să scadă din intensitate pe Pământ pentru a devenit posibil ca viața să existe. Foarte  posbil ca prima perioadă de existență a universului a fost plin de evenimente cataclismice, cum ar fi exploziile de raze gama, care distrugeau totul în apropiere și preveneau orice formă viață. Acum poate, suntem în mijlocul unei tranziții de fază astrobiologicală iar aceasta este prima dată când orice viață a fost în măsură să evolueze atât de mult timp, fără întreruperi.

3. Suntem pierduți (Marele Filtru e înaintea noastră)

Dacă suntem nici "unicii" și nici "primii", adepții primului grup de gânditori ajung la concluzia că Marele Filtru trebuie să fie în viitorul nostru. Acest lucru sugerează că viața evoluează în mod regulat la momentul dat, dar că ceva împiedică viața de la a merge mai departe și de a ajunge la nivelul de super-inteligenta, și puțin probabil ca noi să fim o excepție.

Un posibil ”Mare Filtru” este un cataclism natural regulat, cum ar fi exploziile de raze gama menționate mai sus. Un alt ”filtru” poate fi prin autodistrugere civilizației cînd se ajunge la un anumit nivel al tehnologiei.

Acesta este motivul care filosoful de la  Universitatea Oxford, Nick Bostrom spune că "lipsa veștilor, este o veste bună." Descoperirea vieții simple pe Marte ar fi devastatoare, deoarece ar reduce o serie de ”Filtre Mari”  trecute cu succes. Iar dacă ar fi să găsim viață complexă fosilizată pe Marte, Bostrom spune: "Ar fi cea mai proasta noutate tipărită vreodată într-un ziar", deoarece ar însemna că Marele Filtru este aproape sigur în fața noastră, însemnînd extinția speciei umane. Bostrom consideră că, atunci când este vorba de Fermi Paradox "tăcerea cerului este de aur."

Grupul II: Civilizații superioare de tip III și II există și au motive logice de ce nu îi vedem sau întîlnit încă.

Grupul II ne scăpa de orice noțiune că ”suntem unici”, ”speciali” sau ”primii” - dimpotrivă, ei cred în principiul mediocru, al cărui punct de plecare este că nu există nimic neobișnuit sau special în galaxia noastra, sistemul solar, planetă sau în nivelul de inteligență, până când se aduc contradovezi. De asemenea, este mult mai usor de confirmat non-existența ființelor inteligente în lipsă de dovezi decît să se presupună că lipsa de dovezi de ființe inteligente superioareeste faptul că cautare pentru semnale se face de doar aproximativ 100 de ani lumina distanta de noi- ceia ce este 0,1% în întreaga galaxie. Iată și altele 10 explicații posibile:

1) Viața super-inteligentă ar fi fost deja pe Pământ, dar înainte de a fi noi aici. În genral, oamenii inteligenți au apărut în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, un clipire în măsură de timp. Istoria înregistrată este de aproximativ 5.500 de ani, și chiar dacă acest contact ar fi avut loc, putea sa fie cu un grup de de vânători-culegători care nu ar put înțelege ce se întîmplă și nu aveau nici o modalitate buna de a spune despre acest eveniment în viitor.

2) Galaxia a fost colonizată, dar ne-am pomenit într-o zonă rurală pustie a galaxiei. America fusese demult colonizată de europeni pînă cînd cineva dintr-un mic trib Inuit din nordul Canadei a înțeles ce sa întâmplat.

3) Întregul concept de colonizare fizic este un concept înapoiat pentru o speciile mai avansate. Amintindu-ne de imaginea  ce reprezintă tipul II de civilizație cu sfera jurul stelei lor, cu toată energia, ei ar fi putut crea un mediu perfect pentru ei înșiși, care satisface nevoia lor. Ei ar putea avea metode foarte avansate de reducere a necesității pentru energie și a reduce interesul la zero pentru explorarea universul rece si gol.

O civilizatie chiar mai avansată poate vedea întreaga lume fizică ca un loc oribil și primitiv. După învingerea propriei biologie și mutarea creierilor la o realitate virtuală au obținut paradisul veșnic. Existența în realitatea curentă, moartea, necesitățile, dorințele, poate fi pentru ei modul de viață primitiv văzut de ei precum noi vedem speciile oceanice primitive care trăiesc în apa rece și întunecoasă.

4) Există civilizații ”prădător”, și ei ar ști foarte bine cum să identifice și localizeze orice semnale venite din univers. Acesta este un concept neplăcut și ar putea explica lipsa de semnale la sateliți SETI. De asemenea, înseamnă că am putea fi începători naivi care sunt incredibil de proști și riscam foarte mult prin difuzarea acestor semnale. Există o dezbatere în prezent pe tema dacă ar trebui să se implice METI (Mesaje pentru a inteligenta extraterestre - reversul lui SETI) sau nu, și cei mai mulți oameni spun că nu ar trebui. Stephen Hawking avertizează: "Dacă extratereștrii ne vizitează, rezultatul ar fi ca atunci când Columb a ajuns în America, care nu sa termit bine pentru nativii americani". Chiar Carl Sagan (un încrezător în aceiea că orice civilizație suficient de avansată pentru călătorii interstelare ar fi altruistă, nu ostilă), denumit practica METI "profund necugetată și imatură", și a recomandat ca "cele mai noi civilizații într-un cosmos ciudat și nesigur ar trebui să asculte în liniște pentru o lungă perioadă de timp, cu răbdare să învețe și studieze universul, înainte de a striga într-o junglă necunoscută pe care nu le înțelegem"

5) Există doar un singur exemplu de viață - o civilizație mult mai inteligentă "super-prădător" (cum ar fi oamenii pe Pământ) Aceasta Civilizație este mult mai avansată decât toți ceilalți și se menține la acest nivel prin exterminarea oricărei civilizații inteligente odată ce acestea ajunge la un anumit nivel. Utilizare ineficientă a resurselor de către toate inteligențele emergente poate fi o cauză pentru care super-civilizația le  distruge - o specie inteligentă emergente devine ca un virus, ea începe să crească și să se răspândească. Această teorie sugerează că oricine a fost primul in galaxie și a ajuns la super-inteligență a câștigat, iar acum nimeni nu mai are o șansă. Acest lucru ar explica lipsa de activitate în jurl nostru.

6) Există foarte  multă activitate și zgomot în jurul nostru, dar tehnologia noastră este prea primitivă și nu căutăm în direcția corectă. Cum ar fi o încercarea de a folosi un aparat de emisie-recepție într-un oficu modern, nu vei putea auzi nici o activitate (care, desigur, nu s-ar auzi că toți se folosesc de alte tehnologii mai avansate), în acest mod ai putea presupune că cladirea este goală . Sau poate, după cum Carl Sagan a subliniat, ar putea fi că mintea noastră lucrează exponențial mai repede sau mai încet decât o altă formă de inteligență - de exemplu. le ia 12 de ani pentru a spune "Bună ziua".

7) Suntem constant contactați de alte forme de viață inteligente, dar guvernul ascunde acest lucru. Cu cît mai mult studiem despre acest subiect, cu atât mai mult aceasta pare ca o teorie idioată.

8) Civilizațiile superioare ne cunosc și urmăresc (AKA the “Zoo Hypothesis”). Îpoteza susține că civilizațiile super-inteligente există într-o galaxie bine-reglementate, și Pământul nostru este tratat și protejat ca un parc național, cu un strict "Priviți, dar nu atinge" pus ca regulă pentru planete ca a noastră. Noi nu îi putem observa, pentru că, dacă o specie de departe mai inteligentă ar fi vrut să ne observe, ar ști foarte bine cum să facă cu ușurință acest lucru fără ca noi să ne dăm seama. Poate exista o regula similara cu "Directiva Prime" din Star Trek, care interzice ființelor super-inteligente de la a face orice contact deschis cu specii mai inferioare ca noi, până când specia nu a atins un anumit nivel de inteligență.

9) Civilizațiile mai mari sunt aici, toate în jurul nostru. Dar suntem prea primitiv pentru a le percepe. Michio Kaku rezumă în felul următor:

Să presupunem că avem un furnicar în mijlocul pădurii. Și chiar lângă mușuroi, se va construi o autostrada cu zece benzi. Întrebarea: "Ar înțelege furnicile pentru ce este constrută o autostradă cu 10 benzi? Ar fi capabile furnicile să înțeleagă tehnologia și intențiile ființelor care construiesc această autostradă lângă ele?

Deci, nu e vorba că nu ne putem primi semnalele de la Planeta X folosind tehnologia noastră, noi nici măcar nu putem înțelege ce fel de ființe sunt pe Planeta X sau ce ei încearcă să facă. Suntem la o treaptă a evoluției unde chiar dacă ei ar vrea cu adevărat să ne lumineze, ar fi ca încercarea de a explica furnicilor ce înseamnă internet.
De-a lungul acestor linii, acest lucru poate fi, de asemenea, un răspuns la "Ei bine, dacă există atât de multe civilizatii fantezie de tip III, de ce nu ne-au contactat încă?" Pentru a răspunde la această, să ne punem-atunci Pizarro a făcut drumul său în Peru, a făcut el se oprească pentru un timp, la un mușuroi pentru a încerca să comunice? el a fost mărinimos, încercarea de a ajuta furnicile din mușuroiul? -A devenit ostil și de încetinire misiunea sa originală în jos, în scopul de a sparge furnicar în afară? Sau a fost mușuroi de relevanță completă și totală și veșnică Pizarro? Care ar putea fi situația noastră aici.

Rezumînd, oricum rămîne întrebarea "Ei bine, dacă există atât de multe civilizatii de tip III, de ce nu ne-au contactat încă?" iar acestă exemplu poate fi un răspuns - Pizarro a făcut drumul său spre Peru. S-a oprit el pentru un timp, la un mușuroi pentru a încerca să comunice? A fost el mărinimos și a încercat să ajute furnicile din mușuroi? A devenit el ostil și a încetinit misiunea sa originală, pentru a strica furnicarul? Sau a fost mușuroi de o relevanță completă pentru Pizarro? 

10) Suntem complet greșiți despre realitatea noastră. Universul s-ar putea să-l vedem într-un fel și să fie cu totul altceva, cum ar fi o hologramă. Sau poate noi suntem extratereștrii și am fost aduși aici, ca un experiment sau ca o formă de îngrășământ. Există chiar și o șansă că suntem toți parte dintr-o simulare pe computer pentr un cercetător dintr-o altă lume, și alte forme de viață, pur și simplu nu au fost programate încă.

 

Așa cum vom continua împreună căutarile de inteligenta extraterestra, posibil inutile, nu putem fi siguri pe o teorie sau alta. Dacă suntem sau nu singuri în univers este întrebarea ce nu are un răspuns care să aducă liniște, dar este un adevăr necesar care ne va duce pe o nouă treaptă.

Dincolo de șocul ”science fiction”, Fermi Paradox, de asemenea, ne lasă cu un sentiment de umiliță profundă. Fermi Paradox aduce o înjosire mai personală, una care poate avea loc doar după ce a petrecut ore de cercetare și ai ascultat oameni de știință renumiți cu teorii nebunești care se contrazic reciproc - amintind că viitorele generații se vor uita la noi la fel cum noi la oameni medievali, care au fost asigurați că pămîntul este centrul și vor spune că "Ei nu au avut nici o idee ce se întâmplă."

 

Surse:
PNAS: Prevalence of Earth-size planets orbiting Sun-like stars
SETI: The Drake Equation
NASA: Workshop Report on the Future of Intelligence In The Cosmos
Keith Wiley: The Fermi Paradox, Self-Replicating Probes, and the Interstellar Transportation Bandwidth
NCBI: Astrobiological phase transition: towards resolution of Fermi’s paradox
André Kukla: Extraterrestrials: A Philosophical Perspective
Nick Bostrom: Where Are They?
Science Direct: Galactic gradients, postbiological evolution and the apparent failure of SETI
Nature: Simulations back up theory that Universe is a hologram
Robin Hanson: The Great Filter – Are We Almost Past It?
John Dyson: Search for Artificial Stellar Sources of Infrared Radiation

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante