Istoria oraşului-insular Sviyazhsk, construit de însuși Ivan cel Groaznic, primul țar al Rusiei

by Ana Balan on Aug 14, 2016 Știați că 983 Vizualizari

Potrivit datelor istorice, în momentul în care Ivan cel Groaznic, Marele Prinț al Moscovei și primul țar al Rusiei, urca pe tron la mijlocul secolului al XVI-lea, se confesa apropiaților că nu va avea liniște până nu va reuși să șteargă de pe harta lumii Hanatul de Kazan, statul medieval bulgaro-tătar-turcic, situat în fosta Volgă Bulgară. Moscoviții erau în conflict cu kazanii de mai bine de o sută de ani, mărul discordiei fiind locația strategică a capitalei Hanat chiar pe râul Volga, în apropierea confluenței cu Kama, râu major în vestul Munților Ural.

Între 1545 și 1550, Ivan a condus mai multe campanii împotriva acestora însă fără prea mulți sorți de izbândă. Pentru a fi mai aproape de inamic și pentru a putea controla căile navigabile şi drumurile care duc la Hanat, ordonă construirea unei cetăţi imense pe o mică insulă de pe Volga. Fortul ajunge să fie un oraş cu ziduri înalte, turnuri de apărare, porţi masive, clădiri impunătoare și biserici de o frumusețe rară. Tocmai aceste lucruri atrag un număr mare de imigranți din Kazan în cetatea-insulară, dornici să-și înceapă o viață nouă departe de războaiele purtate în Hanat. În schimbul cetăţeniei, imigranții jurau supunere ţarului. Plecarea masivă a locuitorilor din Kazan îi conferă un avantaj imens lui Ivan care reușește în cele din urmă să cucerească acest mic stat care îi stătea în calea unei deschideri către Marea Caspică.

Orașul de pe insulă este numit Sviyazhsk, iar după război a continuat să crească ca un avanpost al creştinismului şi un centru al culturii şi ortodoxiei ruse printre popoarele vecine. Însă după venirea bolșevicilor, aproximativ jumătate din bisericile din Sviyazhsk au fost distruse, clădirile rămase şi mănăstirile devenind închisori pentru dizidenți. În 1960, oraşul Sviyazhsk este declarat monument al istoriei şi culturii ruse şi adăugat în patrimoniul mondial UNESCO.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!