(FOTO) Cum arată energia viitorului: proiecte solare surprinzător de ingenioase

by Ana Balan on Aug 15, 2016 Știați că 1135 Vizualizari

Energia solară ar putea fi sursa de electricitate a viitorului, iar câteva proiecte folosesc deja tehnologii surprinzător de ingenioase.

Unul dintre ele se află în deşertul Nevada din Statele Unite şi pare desprins din filmele SF.

Aflat în apropierea oraşului Las Vegas, Crescent Dunes e format din 10.000 de bucăţi de sticlă, iar fiecare măsoară 115 metri patraţi. Acestea înconjoară un turn foarte înalt, relatează The Guardian.

Cu toate că seamănă cu un oraş de pe altă planetă, aşezarea este de fapt un parc sofisticat şi ultra-modern pentru captarea energiei solare.

Acesta nu e alcătuit din panouri fotovoltaice folosite în mod obişnuit, ci din oglinzi care urmăresc traiectoria astrului.Oglinzile sunt capabile să capteze şi apoi să redirecţioneze razele soarelui către turnul din mijloc, care conţine un rezervor cu 25.000 de tone de nitraţi de sodiu şi potasiu. Sărurile sunt încălzite la 288 grade Celsius, temperatură la care compoziţia devine un lichid limpede ca apa.

Acesta este circulat apoi prin nişte tuburi înguste şi subţiri, iar în momentul în care ajunge în vârful turnului, unde este concentrată energia soarelui, temperatura creşte vertiginos până la 560 de grade. De acolo, compoziţia e trimisă la baza turnului şi stocată într-un depozit uriaş.

Amestecul de săruri topite menţine căldura, care e convertită în electricitate cu ajutorul unei turbine cu aburi. În acest mod, proiectul Crescent Dunes alimentează 75.000 de locuinţe din statul american Nevada.Marele avantaj al tehnologiei este că foloseşte mai eficient energia solară decât panourile fotovoltaice şi e capabilă să funcţioneze o bună perioadă de timp chiar dacă cerul e înnorat.

„E o alternativă viabilă chiar şi la combustibilii fosili”, susţine Kevin Smith, care conduce compania SolarReserve, unul dintre fondatorii proiectului.

Tehnologia ar putea fi aplicată şi în alte ţări, precum Africa de Sud, Chile şi China.

Însă proiectul are şi dezavantaje: funcţionează cel mai bine în zone unde soarele bate foarte puternic, iar păsările care zboară prin apropiere pot fi ucise de concentraţia foarte mare de energie solară.

Pe de altă parte, tehnologia furnizează o energie curată, având în vedere că nu are emisii poluante şi foloseşte doar o mică parte din cantitatea de apă care e necesară în cazul unor centrale nucleare sau pe cărbune. În plus, ocupă şi o suprafaţă mai mică.

Panourile solare care funcţionează bine şi pe ploaie

Crescent Dunes nu e singurul proiect care ar putea revoluţiona piaţa energetică. Un prototip realizat de nişte ingineri chinezi permite panourilor solare să funcţioneze bine şi pe vreme rea.

Aceştia au pus la suprafaţa panourilor solare clasice un strat format din grafen (un foarte bun conductor de electricitate şi căldură, format din atomi de carbon – n.red.), astfel că electronii interacţionează cu ionii din ploaie pentru a genera electricitate, potrivit The Telegraph.

Proiectul lui Elon Musk

Elon Musk, patronul companiei auto Tesla, a anunţat de curând că va cumpăra producătorul de energie verde SolarCity şi a prezentat deja planurile pe care le are, potrivit Electrek.co.

Primul proiect va fi realizarea unui acoperiş din panouri solare. Acest lucru ar fi o noutate, căci până acum panourile solare se montau pe un acoperiş deja existent.

Elon Musk nu a vrut să dea mai multe detalii, însă e posibil ca invenţia să fie gata până la finalul acestui an, când se va încheia şi achiziţia SolarCity de către Tesla.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!