Şoc printre astronomi: ei au descoperit un obiect ceresc misterios

by Ana Balan on Aug 16, 2016 Știați că 1041 Vizualizari

Dincolo de Neptun, în sistemul nostru solar, astronomii au descoperit recent un nou obiect ceresc misterios (denumit Niku), care orbitează Soarele pe un plan aproape perpendicular cu restul planetelor. O ciudăţenie şi mai mare e aceea că obiectul transneptunian, care a fost poreclit “Niku”, orbitează Soarele în direcția opusă pe care o fac restul planetelor.

Până în prezent, astronomii nu au nicio idee ce ar putea cauza un astfel de comportament anormal. Precum se ştie, sistemele planetare sunt definite de un plan plat de praf și gaze, care se formează în jurul unei stele. Grație momentului cinetic, toate obiectele cereşti orbitează în jurul Soarelui în aceeași direcție. Dar, după cum au constatat astronomii care au descoperit Niku folosind telescopul Pan-STARRS din Hawaii, obiectul se află în prezent deasupra planului sistemului solar și se deplasează în sus. Asta înseamnă că o altă forță trebuie să fi acționat asupra obiectului pentru a-i stabili această cale.

“Aceasta sugerează faptul că există mai multe lucruri la exteriorul sistemului nostru solar de care noi nu suntem pe deplin conștienți”, a declarat Matthew Holman, astrofizician la Centrul Harvard-Smithsonian. Cu toate că echipa Holman a crezut iniţial că obiectul misterios dincolo de Neptun este influenţat de planeta X în orbita sa, analizele ulterioare au arătat că aşa ceva nu e posibil.

Echipa de cercetători a mai descoperit că Niku, care se estimează a fi mai mic de 200 de kilometri în diametru, face, de fapt, parte dintr-un grup de obiecte care orbitează Soarele în direcţia opusă, pe un același plan de 110 de grade.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!