DE CE ROMÂNIA AR FI PUTUT FI CEA MAI BOGATĂ ȚARĂ DIN LUME?

by Ana Balan on Aug 18, 2016 Știați că 1157 Vizualizari

La sfârșitul anului 1982, România atingea vârful datoriei externe de 11 miliarde USD, fiind dependentă de Fondul Monetar Internațional. Presată de FMI, țara noastră ar fi urmat să intre în blocaj financiar și încetare de plăți urmând a fi nevoită să-și vândă resursele naturale cum s-a întâmplat 25 de ani mai târziu.

Numai că Nicolae Ceaușescu a luat FMI-ul prin surprindere, hotărând după 1985 să facă plata tuturor datoriilor externe înainte de termen, România nemaintrand în capcana tranzacțiilor bursiere întinsă de FMI și a vânzărilor pe bursele internaționale ale unor active ale Statului Român.   

Din cauza FMI-ului, mare parte din producția agricolă și industrială a țării a trebuit să ia calea exportului, creând deja cunoscutele cozi la produsele alimentare. Agentul termic a fost raționalizat și benzina a fost distribuită pe cartelă. Așa se face că, începând din 1987, într-o țară aflată sub un blocaj financiar extern, s-a dezlănțuit o campanie intensă de diabolizare a lui Ceaușescu prin intermediul presei occidentale. 

În martie 1989, însă, Ceaușescu reușise să ramburseze integral datoriile cu sacrificii mari din partea populației. În plus, România mai avea în băncile sale un plus de 3,7 miliarde USD și creanțe de 7-8 miliarde USD. 

Citește și: Știați că Ceaușescu a făcut și minuni? Iată imaginile care au uimit lumea!

 La această sumă s-ar fi adăugat și exporturile României din 1989 care au fost de 6 miliarde USD. Arhivele oficiale, coafate în cei 24 de ani scurși de la revoluție, nu mai pot justifica azi decât existența a 2 miliarde USD. De ce s-au „volatilizat” acești bani? Cine a făcut-o? Dacă România avea și după 1989 în serviciile de informații și în Parchete vreun român patriot, am fi aflat până acum. Există indicii că în noaptea de 14/15 decembrie 1989, de la flotila prezidențială de la Otopeni ar fi decolat un avion Il-18, care  executat un transport special, cu destinația Teheran. 

Și că avionul ar fi avut la bord lingouri de aur cântărind 24 t. Într-adevăr, avionul figurează în fișele de evidență aeriană că s-a întors gol din Iran, pe 4 ianuarie 1990. Dacă lucrurile sunt reale și explicația poate fi una extrem de simplă. Ceaușescu descoperise încă din 1987 că România avea în propria ogradă toate „comorile” care-i permiteau să nu mai depindă vreodată de FMI și mai mult decât atât i-ar fi făcut concurență acestui organism. Un prim pas fiind acela de a se asocia cu China, Iranul și Libia, într-o bancă care să acorde împrumuturi cu dobânzi mici, destinate țărilor în curs de dezvoltare. 

După 1990 au apărut o mulțime de producători europeni de telefonie mobilă precum Nokia care au fost nevoiți să importe aceste metale rare din Africa Centrală și Australia, deși România era mai aproape. Boom-ul producției la nivel mondial de calculatoare și telefoane mobile s-a produs după 1990, când în România avusese deja loc scurt-circuitul din decembrie 1989. Chiar și așa, Ceaușescu prevăzuse această dezvoltare și construise împreună cu concernul american Texas Instruments, o întreagă platformă industrială dedicată electronicii, numită IPRS Băneasa, lăsând-o moștenire românilor. 

Care cu o minimă investiție , ar fi permis României să producă și să dețină calculatore, telefoane mobile, rețele proprii de internet și de telefonie. Numai că imediat după 1990, IPRS a fost dezmembrată cu bună știință pentru a fi transformată în investiție imobiliară. 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!