Ciudățenii ale naturii: bolovanii uriași din Noua Zeelandă

by Ana Balan on Aug 21, 2016 Știați că 1470 Vizualizari

Cele mai ciudate sfere de piatră, practic niște bolovani uriași, se găsesc de-a lungul plajei Koekohe de pe coasta Otago din Noua Zeelandă, între Moeraki și Hampden. Sunt cunoscuți sub denumirea de Bolovanii Moeraki și sunt împrăștiați în toată zona fie izolat, fie în grupuri.


Legendele locale povestite de băștinașii Māori explică faptul că acești bolovani sunt resturile de coșuri cu ţipari, tigve si cartofi dulci care au ajuns pe uscat din epava Arai-te-uru, o canoe uriașă. Această legendă spune că bolovanii s-au format din rămășitele naufragiului iar un promontoriu stâncos din apropiere ar fi corpul căpitanului acelei canoe.

În realitate, după numeroase  analize științifice, s-a constatat că acești bolovani sunt formați din nămol, argilă fină și noroi, cimentate de calcit, datând din perioada Paleocen, de aproximativ 56-66 de milioane de ani. Se pare că au luat naștere pe fundul mării într-o perioadă care coincide cu dispariția dinozaurilor de pe pământ.

Geologii oferă  altă varianta şi anume că Bolovanii Moeraki s-au format prin sedimentarea depozitelor în jurul unui miez, exact ca şi în cazul perlelor, în jurul unei particule de nisip. Oricum ar fi, pietrele de câteva tone şi înălţimi de până la trei metri reprezintă principala atracţie din sudul Noii Zeelande.” (media.imopedia.ro)

 

În 1848 artistul W.B.D. Mantell a schițat plaja și bolovanii, în desenul său apărând mai mulți bolovani decât se găsesc acum pe plaja respectivă. Lucrarea se află în prezent în biblioteca Alexander Turnbull Library  din Wellington.

Bolovanii au fost descriși oficial în 1850 în rapoartele coloniale și numeroasele articole populare de la acea dată.

Recent, cei aproximativ 50 de bolovani au devenit o atracție turistică, ilustrați în paginile web și ghidurile turistice.

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!