Peștera Scărișoara, al doilea cel mai mare ghețar subteran din lume

by Ana Balan on Aug 21, 2016 Știați că 1026 Vizualizari

Peștera Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România și al doilea cel mai mare ghețar din lume, după cel din Slovacia. Ea este situată pe valea Arieșului Mare la 32 km amonte de Câmpeni. Deși data exactă a descoperirii peșterii nu este cunoscută, prima mențiune a ei datează din 1847.

Acesta se află la 1.165 metri altitudine, măsoară 750 de metri în lungime și 110 de metri în adâncime. Ghețarul are o vechime de aproximativ 4.000 de ani, cu o suprafață de 5.500 de metri pătrați, 80.000 de metri cubi în volum. În timpul verii, temperatura ajunge la 1 ° C și gheața începe să se topească, dar în timpul iernii câțiva centimetri de gheață se adaugă înapoi la partea de sus a ghețarului. Cel mai vechi strat de gheață se află în partea de jos – în vârstă de peste 4000 de ani.

Povești locale susțin că Scărișoara a fost locuit de un dragon vechi, cunoscut de localnici ca Șolomăț. La fiecare An Nou, în Ajun, o fecioară era răpită de dragon și ascunsă în palatul său de gheață din interiorul peșterii.

O altă credință populară spune că în spatele formațiunii numite „La Brazi”, au existat două bazine de apă cu puteri miraculoase; oricine a îngenuncheat în fața lor și și-a pus o dorință, aceasta i se îndeplinea după ce persoana lua o gură de apă și atâta timp cât dorința rămânea secretă.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!