De ce bate vântul atunci când este eclipsă

by Ana Balan on Aug 29, 2016 Știați că 1332 Vizualizari

În urmă cu 301 ani în urmă, pionierul astronomiei, englezul Edmund Halley a observat prima eclipsă de soare şi a simţit o schimbare a vremii, concomitentă cu spectacolul care se desfăşura pe cer.

Halley a sesizat că vremea s-a răcorit şi vântul a început să sufle în momentul în care cerul s-a întunecat. Potrivit astronomului, toată scena părea desprinsă dintr-un film horror, însă el nu a fost capabil să explice de ce apare vântul din timpul eclipsei. 

În 2016, graţie miilor de voluntari, oamenii de ştiinţă se pare că au rezolvat misterul. 

Meteorologii de la Universitatea Reading din Marea Britanie au adunat în jur de 4.500 de cercetători care au participat la National Weather Experiement, cercetare menită să măsoare amploarea efectelor pe care eclipsa parţială de soare din 20 martie 2015 le-a avut asupra vremii din Regatul Unit.

Citește și: A fost dezlegat un mister vechi de 300 de ani. Ce se întâmplă de fapt când este eclipsă de Soare

Cercetătorii au comparat datele culese de pe tot teritoriul Marii Britanii, cu datele înregistrate la staţiile meteo şi au confirmat faptul că vremea s-a răcit în timpul eclipsei şi că vânturile au început să bată slab. 

Potrivit oamenilor de ştiinţă, vântul din timpul eclipselor este provocat de variaţiile de aer din învelişul de aer al Pământului care separă vânturile cu intensităţi ridicate de cele de la nivelul solului. 

Pe măsură ce Soarele se ascunde în spatele Lunii, temperatura la sol scade, aşa cum se întâmplă la apus.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!