Lumina stranie care urcă spre cer. Fenomen luminos extrem de rar și neobișnuit în China

by Ana Balan on Sep 3, 2016 Știați că 1033 Vizualizari

Ar trebui să menționăm de la început faptul că imaginile de mai jos nu sunt prelucrate pe calculator prin programe de procesare a fotografiilor, acestea fiind 100% reale. Știm că în timpul furtunilor descărcările electrice sunt ceva obișnuit. Fulgerul este un arc luminos rezultat în urma unui proces de descărcare electrică cauzat de o diferență de potențial electrostatic. Acest fenomen meteorologic are loc în natură între nori încărcați cu sarcini electrice diferite sau între nori și pământ.

Însă ce se întâmplă dacă descărcările electrice nu au loc pe pământ ci în atmosfera terestră? Atunci apar aceste jeturi de lumină extrem de spectaculoase și rare. Descărcările electrice neobișnuite ajung și la 30-40 de kilometri deasupra norilor, creând o imagine spectaculoasă. Fenomenul este cunoscut sub numele de „eveniment luminos tranzitoriu” (TLE), și a fost observat și catalogat pentru prima dată de abia în anul 1989. Cea mai recentă reperare a fenomenului a fost în luna august a acestui an în apropierea muntelui Shikengkong, China.

Această imagine este consideră cea mai bună surprinsă cu acest fenomen extrem de neobișnuit. Fotografia este realizată de Phebe Pan care venise în zonă pentru a urmări Perseidele.

Altă imagine mai veche a fenomenului:

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!