RESURSELE GLOBALE DE CAFEA SUNT LA FINAL!

by Ana Balan on Sep 10, 2016 Știați că 1016 Vizualizari

Fiindca, potrivit ultimului raport al Institutului de climatologie din Australia (un institut independent de cercetare), pana in 2050, jumatate dintre zonele de cultura a cafelei ar putea deveni inutilizabile din cauza temperaturilor ridicate care favorizeaza proliferarea ciupercilor daunatoare culturilor.

“Tot mai multe fenomene meteo extreme ce au loc in principalele regiuni producatoare de cafea sunt pe punctul de a crea lipsuri in aprovizionare, iar conditiile mai calde vor altera aroma cafelei”, se precizeaza in raportul mentionat.

Disparitia cafelei ar avea un impact major asupra a 120 de milioane de persoane dependente de o astfel de industrie, dintre care multe locuiesc in cele mai sarace tari din lume.

Citește și: Ce nu știai despre cafea

Pentru unele dintre cele 70 de tari producatoare de cafea din lume, cum ar fi Burundi si Etiopia, industria cafelei este ca un “plaman” economic.

In afara de aceasta, o incalzire globala cu 3 sau mai multe grade in plus ar avea influenta asupra gustului, aromei cafelei, pretului sau disponibilitatii sale.

Dupa o perioada de temperaturi neobisnuit de ridicate si ploi din 2012, culturile de cafea din America Centrala au fost infectate cu Hemileia vastatrix, o ciuperca parazita, ce provoaca imbolnavirea plantelor.

Citește și:După 500 de studii, oamenii de ştiinţă au ajuns la o singură concluzie despre consumul de cafea..

Consecinta? 350.000 de muncitori ai regiunii s-au trezit fara locuri de munca.

Institutul australian de cercetare a climei nu este primul care trage semnalul de alarma cu privire la viitorul sumbru al boabelor de cafea.

Un raport recent al oamenilor de stiinta britanici de la “Royal Botanic Gardens, Kew” avertizeaza ca daca nimic nu se schimba, pana in 2080, cafeaua, asa cum o stim cu totii, ar putea disparea, repetam, din cauza schimbarilor climatice si a agriculturii intensive.

Citește și.:Curiozități despre cafea

De retinut ca productia mondiala de cafea se ridica la 7,386 milioane de tone pe an, adica 234 kilograme de cafea in fiecare secunda. Zilnic, in lume se consuma peste 2,25 miliarde de cesti de cafea.

Specialistii estimeaza ca si ciocolata se afla in pericol (aceleasi cauze legate de temperaturile ridicate). Stocurile de cacao sunt in scadere de aproximativ o jumatate de secol, iar penuria de cacao va fi vizibila in 2020.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!