Trunchiul de copac care pare că sfidează legile fizicii. Plutește de peste 100 de ani...

by Ana Balan on Sep 14, 2016 Știați că 1008 Vizualizari

De peste 100 de ani, un trunchi de copac plutește în mod inexplicabil în poziție verticala în apele unui lac din Oregon, Statele Unite ale Americii. Trunchiul neobișnuit a cărui lungime este de 9 metri a fost observat pentru prima data în 1902, și de atunci și până astăzi, oamenii de știință încearcă să-i găsească o explicație logică. Bucata de lemn are un diametru de 60 de centimetri iar povestea sa neobișnuită atrage anual sute de mii de curioși.

Nimeni nu știe cu exactitate când și mai ales cum a ajuns trunchiul în apă. Cert este că acesta se deplasează continuu, parcurgând deja sute de kilometri de când a fost observat pentru prima dată. Biologul John Doerr şi-a petrecut trei luni pentru a reconstrui drumul pe care trunchiul l-a urmat în anul 1938. Potrivit observațiilor acestuia, bătrânul, cum este supranumit trunchiul, a parcurs circa 100 de kilometri în poziție verticală, purtat fiind de curenții care se formează pe lac.

Cu toate astfel de bucăți de lemn pot pluti în mod normal și în plan vertical, acest lucru se întâmplă pentru o scurtă perioadă de timp, în special doar în momentul în care lemnul ajunge în apă. Dave Grimes, pădurar în zonă, crede că apă curată și rece a lacului a ajutat la conservarea copacului și la păstrarea poziției verticale echilibrate pentru atât de mult timp. Turiștii care ajung în Oregon sunt fascinați de acest fenomenul unic, iar localnicii îi poartă zilnic cu bărcile în tururi speciale în jurul bătrânului.

Crater Lake este al nouălea cel mai adânc lac din lume. Imaginați-vă că am pune Statuia Libertăţii şi Turnul Eiffel sub trunchi și tot nu am atinge fundul lacului. Tocmai acest lucru îl face pe bătrân special, nu puțini fiind cei care afirmă că bușteanul sfidează legile fizicii.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!