10 fenomene naturale pline de mister

by Ana Balan on Sep 15, 2016 Știați că 1042 Vizualizari

Probabil si tu te increzi in stiinta, ca si mine. Nu te indoiesti de faptul ca azi aproape orice ar putea fi in totalitate explicat de un om de stiinta. Si totusi…exista cateva fenomene naturale care inca suscita comunitatea stiintifica a lumii. Mi se pare fascinant ca Terra continua sa fie o cutie cu surprize pentru noi, micutii ei rezidenti. Si natura ne demosnstreaza inca o data ca nu se lasa dominata asa de usor. Dar sa ne lasam uimiti de cele 10 fenomene naturale misterioase:

1. Arhipelagul Socotra din Yemen

In partea de SV a peninsulei arabe, undeva inainte de a ajunge la malurile biblicei Mari Rosii, se intinde Arhipelagul Socotra. Face parte din acele fenomene naturale neexplicate de formare a scoartei terestre. Geologii inca dezbat procesul de sectionare a rocilor, de deplasare a scoartei terestre si a sedimentelor rezultate de-a lungul mileniilor. Peisajele sunt de o frumusete bizara, asta poate pentru ca aproximativ o treime din speciile de plante de acolo nu se mai gasesc in nico alta parte pe Terra.

 

2. Structura Richat din Mauritania

Imensul desert saharian este foarte de greu de parcurs si studiat, datorita conditiilor climaterice si vastului teritoriu pe care il acopera. Unul dintre acele fenomene naturale care a ramas invaluit de mister si dezbateri interminabile asupra genezei lui este o structura circulara. Aceasta are aspectul unui disc care invartindu-se creeaza cercuri concentrice pe sol. Diametrul ei este de 50 km. Multa vreme cercetatorii au studiat-o ca pe un rezultat al impactului cu Terra al unui meteorit. Destul de recent, studiile i-au intors la 180 de grade, se pare ca ar fi rezultatul ridicarii si coborarii placilor tectonice, rezultand eroziunea circulara a rocilor.

 

3. Salar de Uyuni din Bolivia

Stiai deja ca Romania este detinatoarea celor mai frumoase peisaje ale stalpilor de sare. Insa stiai ca exista si o alta maniera de sedimentare a acestui mineral? In Bolivia se intinde o placa absolut uriasa de sare pe 6.437 kmp. Este de altfel cea mai mare intindere de sare din lume si face parte din acele fenomene naturale bizare pentru ca mineralul e format din cristale foarte fine. In plus, lipsa oricarei vietati o transforma intr-o placa sterila si austera a Pamantului.

 

4. Desertul Namib din Namibia

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca este cel mai batran desert din lume. Nisipul lui este extrem de fin are si o culoare deosebita, inca nedefinita in spectrul de culori. Dunele lui gigantice ating 380 m iar varsta lui ar fi de…cel putin 80 de milioane de ani. Culoarea rosiatica-caramizie este data de concentratia foarte mare de fier. Desertul Namib este totusi, drept rezultat al evolutiei si adaptarii, teritoriul catorva specii ciudate de plante si insecte, care au un metabolism foarte lent.

 

5. Parcul National Wulingyuan din China

Un teritoriu parca stapanit candva de niste titani, adaposteste peste 3.000 de coloane inalte de roci sedimentare. Vechi de milioane de ani, sunt dispersate de-a lungul teritoriului asemenea unor munti ingemanati, creand impresia de clone ale unei singure formatiuni. Au peste 200 m inaltime si in varful lor si-au facut loc specii de plante si arbusti pitici. Aceste coloane impunatoare sunt considerate fenomene naturale pline de farmec de catre geologi, deoarece cu mult inaintea existentei mamiferelor, alcatuiau fundul unei mari cu climat tropical.

 

6. Marele izvor prismatic din SUA

Izvoarele fierbinti sunt acele fenomene naturale care iti aduc inca o data aminte de activitatea ,,fierbinte” a miezului Terrei. Acesta este al 3-lea ceal mai mare izvor fierbinte din lume, insa ce il scoate cu totul din comun este curcubeul lui de culori. Vizibil la suprafata apei, formeaza cercuri foarte intinse de culori vibrante. La prima vedere ai crede ca deseuri toxice ar fi aruncate acolo, chimicale radioactive producand acele nuante. Retina noastra le recepteaza ca fiind fosforescente. Totusi, ele sunt produse de agenti naturali, alge si bacterii intr-un numar infinit. 

 

7. Reciful Bariera Belizelor din Insulele Belize

Daca orele de geografie ti-au fost si tie dragi, ti-aduci aminte de vastele bariere de corali care inunda emisfera sud-vestica a Planetei albastre. Reciful Bariera Belizelor este cea mai mare astfel de bariera din intreaga lume. Are aspectul unei lagune stravezii, cu irizatii de smarald si azur, iar coloanele de nisip de sub suprafata apei calde au forma unui piranha. Apartine de acele fenomene naturale misterioase pentru ca peste 90% dintre speciile de plante marine si nevertebrate raman necunsocute. Abia un procent timid de 8% considera cercetatorii ca ar fi descoperit si incadrat in regnurile animal si vegetal.

 

8. Tsingy Bemaraha din Madagascar

Cunoscutul film de animatie Madagascar cu siguranta ca a fost inspirat de bogatia de fenomene naturale de aici si salbaticia virgina. Aici exista o intindere de formatiuni calcaroase extrem de taioase, de abrupte si absolut impenetrabile. Cercetatorii au renuntat sa mai incerce explorarea lor din cauza densitatii calcarului si apropierii formatiunilor. Escaladarea sau pur si simplu accesul oamenilor printre ele sunt imposibile.

 

9. Canioanele Southwestern Slot din  SUA

Statele Unite ale Americii sunt din nou ocupantele unui loc in cadrul acelor fenomene naturale provocatoare pentru stiinta. Aici s-a format de-a lungul mileniilor cele mai inguste fisuri in interiorul rocilor, care arata asemenea unor pori cu aspect alungit pe verticala din interiorul unui burete. Eroziunea a fost cauzata de vanturile puternice si miscarea apei. Cea mai lunga fisura are aprox. 19 km lungime.

 

10. Portile iadului din Turkmenistan

Daca te intrebai vreodata in copilaria cum arata gura iadului despre care ni se povestea in basme, probabil de aici a pornit mitul. Aceasta groapa in flacari este de fapt un crater adand care arde incontinuu de peste 40 de ani. De ce? Fiindca teritoriul este foarte bogat in gaze naturale. Daca formula chimica este cunoscuta, concentratia acestor gaze continua sa fie dezbatuta.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!