Rîul celor cinci culori – cel mai frumos din lume. Video incredibil!

by Ana Balan on Sep 20, 2016 Știați că 769 Vizualizari

Caño Cristales / Brațul de Cristal este un râu situat în Serrania de la Macarena, provincia Meta din Columbia. Este un afluent al râului Guayabero și este poreclit „Râul celor cinci culori”, sau „Curcubeul Lichid”. Este numit de multe reviste și instituții de specialitate drept cel mai frumos râu din lume, datorită culorilor sale extraordinare. Din iulie și până în noiembrie, culoarea fundului râului este când galbenă, când verde, albastră, neagră și în special roșie. Culoarea roșie este cea mai puternică și este provocată de alegele numite Macarenia (Podostemaceae) ce cresc pe fundul râului. Este un roșu unic și este cauzat de cantități mari ale acestei specii de plantă, care se găsește și în alte râuri locale, cum ar fi Cano Siete Machos. Ele se prind puternic de stâncile și pietrele din apă pentru a rezista curenților rapizi ai râului.

Rocile colorate de cuarțit din albia râului sunt formate cu aproximativ 1,2 miliarde de ani în urmă. Ele sunt o extensie a celor ce provin din est, din Venezuela și Brazilia, și fac parte din rocile cele mai vechi din lume.

Caño Cristales este un râu rapid cu multe praguri și cascade. De multe ori pe fundul râului se întâlnesc gropi circulare, numite „ceainice gigant”, care au fost formate prin lovirea albiei râului de pietricele, sau bucăți de roci dure, mișcate de curenții apei. Prin mișcare, ele practic sculptează în pereții râului și în albia sa, mărind dimensiunile gropilor.

Râul din Serrania de la Macarena este situat la granița a trei ecosisteme mari, fiecare dintre ele cu o mare diversitate a florei și faunei. Cele trei ecosisteme sunt: Andes (Anzi), Llanos de Est și jungla amazoniană. Zona are temperaturi foarte ridicate, dar și reci. Platoul reprezintă căminul a 420 de specii de păsări, 10 specii de amfibieni, 43 specii de reptile și 8 primate.

Râul Caño Cristales este foarte bogat în plante acvatice, dar nu are pește. Apa râului este extrem de curată datorită lipsei de substanțe nutritive și particule mici.

Pentru a ajunge la râul Caño Cristales, se merge întâi în municipiul La Macarena, din departamentul Meta. Există două modalități de a ajunge acolo: de la Villavicencio, într-un avion de transport DC-3 care zboară în fiecare zi, sau de la Bogota, prin zboruri directe care pleacă în fiecare luni, joi și sâmbătă. În prezent, nu sunt construite locuri de camping lângă Caño Cristales. Perioada anului cea mai populară pentru a vizita acest râu este de la sfârșitul lunii iulie, până la începutul lunii decembrie.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!