8 lucruri ciudate care se întâmplă atunci când dormi

by Ana Balan on Sep 23, 2016 Știați că 999 Vizualizari

Somnul continuă să îi fascineze pe cercetători, fiind un fenomen căruia nu i s-au descoperit toate secretele. Mai jos am întocmit o listă cu lucruri fascinante care se petrec în timpul somnului.
1. Devii mai înalt

Chiar dacă nu e sesizabil cu ochiul liber, în timp de dormi devii mai înalt. Discurile intervertebrale, care acționează ca niște tampoane între vertebre, se rehidratează și își măresc volumul pe timpul nopții când presiunea lor asupra lor se reduce.

2. Pierzi în greutate

Unul dintre motivele pentru care ar trebui să te cântărești dimineața, nu seara, este că în timpul nopții organismul pierde apă prin transpirație și prin respirarea aerului umed. Aceleași lucruri se întâmplă și în timpul zilei, însă faptul că mănânci și bei anihilează efectul de deshidratare.

3. Temperatura corpului scade

Chiar înainte să adormi, temperatura corpului începe să scadă. Această scădere de temperatură îi semnalează creierului să elibereze hormonul numit melatonină, care controlează ritmul circadian (ritm biologic intern) și îi spune organismului că este timpul pentru somn. Temperatura corpului este la cel mai scăzut nivel în jurul orei 02:30 noaptea.

4. Tensiunea sanguină și pulsul scad

Când te odihnești, organismul tău depune mai puțin efort pentru a pompa sânge în organism, așa că sistemul vascular ia o pauză binemeritată. Presiunea sângelui scade pe timpul nopții, iar mușchiul cardiac și sistemul circulator se relaxează și se regenerează. Este esențial ca persoanele cu tensiune mare să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte. În felul acesta, riscul de face un atac de cord scade.

5. Mușchii sunt paralizați

Sună înfricoșător, însă paralizia mușchilor în timpul somnului vă împiedică să puneți în aplicare în pat ceea ce visați. Așadar, fenomenul de paralizie a mușchilor este unul benefic, pentru că nu v-ați dori cu siguranță să alergați prin casă în timpul nopții din cauza unui coșmar.

6. Ochii se mișcă cu repeziciune

În timpul fazei REM (rapid eye movement) a somnului, ochii se mișcă rapid dintr-o parte în alta în spatele pleoapelor închise, iar oamenii de știință nu au o explicație pentru acest fenomen. Visele au loc în timpul REM, așa că este deranjant să te trezești în timpul acestei etape a somnului.

Te simți cel mai odihnit, când te trezești, după ce ai trecut prin toate etapele somnului (REM e cea din urmă), care durează în jur de 90 de minute. Din acest motiv, e posibil să te trezești mai odihnit după ce dormi 7,5 ore (5 cicluri de somn – 5 x 90 de minute) decât după ce dormi 8 ore.

7. Este posibil sa ai un spasm in tot corpul 

70% dintre oameni sar in somn, adica li se contracta toti muschii, deci este absolut normal. Unii experti cred ca aceaste spasme au legatura cu anxietatea si/sau somnul neregulat, in timp ce altii spun ca sunt inevitabile. 

8. Productia de colagen creste 

Colagenul este proteina care este responsabila cu elasticitatea pielii si cu intarirea vaselor de sange, iar din moment ce productia de colagen creste, este cel mai recomandat sa te dai cu crema inainte de culcare, pentru a ajuta la refacerea celulelor si a combaterii ridurilor fine.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!