Toate planetele din sistemul nostru solar au loc, una lângă cealaltă, între Pământ şi Lună?

by Ana Balan on Sep 25, 2016 Știați că 2969 Vizualizari

Conform măsurătorilor făcute de oamenii de ştiinţă, distanţa medie între Pământ şi Lună este în medie de 384.400 de kilometri.
Această distanţă variază în timpul mişcării de rotaţie astfel când se află cel mai aproape de Pământ, Luna este la o distanţă de 356.400 de kilometri. Iar atunci când se află cel mai departe de Pământ, Luna se găseşte la o distanţă de 406.700 de kilometri.

Masuratorile pe care le fac oamenii de stiinta sunt foarte exacte datorita faptului ca pe suprafata Lunii au fost plasate retroreflectoare, un fel de oglinzi care reflecta inapoi catre Pamant razele de lumina laser tintite catre aceste echipamente de catre cercetatori aflati in centre speciale de pe Pamant. Stiindu-se viteza de deplasare a luminii in spatiu si calculand timpul necesar luminii astfel transmise sa se intoarca pe Terra, devine usor de dedus care este distanta de la Pamant la Luna in orice moment de timp.

Distanţa orbitală curentă a Lunii reprezintă în jur de treizeci de ori diametrul Pământului.
Luna are o foarte mare importanţă în viaţa de pe Pământ, astfel influenţele gravitaţionale ale acesteia produc fluxul şi refluxul mărilor şi oceanelor.

Aceiasi cercetatori au concluzionat ca Luna se departeaza usor de Pamant, distanta dintre ele crescand cu 3,8 centimetri in fiecare an. Pe termen scurt poate parea nesemnificativ, aceasta departare mareste durata zilei cu 23 de microsecunde in fiecare an, dar pe termen lung efectele sunt majore. De exemplu, cu 400 de milioane de ani in urma anul avea 400 de zile iar fiecare zi avea doar 21,8 ore.
 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!