Programul care poate citi gândurile, fără a scoate nici un cuvânt!

by Ana Balan on Sep 25, 2016 Știați că 867 Vizualizari

Cu siguranță, o mare parte dintre noi și-a dorit măcar o dată în viață să poată citi gândurile oamenilor din jur. Dacă totuși această idee a rămas doar la nivel de vis, Dr. Andrew Anderson, cercetător la Universitatea din Rochester, încearcă să facă primii pași spre realizarea acestuia.

Conform cercetătorului Anderson și echipei sale, în curând, computerele vor putea ști ce gândim fără a scoate nici un cuvânt.

Scopul principal al acestui program este de a ajuta persoanele care au suferit atacuri cerebrale, având acum probleme de vorbire.

Doctorul în științe a precizat că anumite activități ale creierului pot fi prezise, deși nu într-o manieră perfectă.

Sistemul creat de către cercetători se bazează pe tehnica imagisticii de rezonanță magnetică, informează descopera.ro. Oamenii de știință au scanat creierul a 14 persoane în timp ce aceștia au citit 240 de propoziții diferite. În următoarea etapă, specialiștii au căutat modele neuronale care să se asocieze cu cuvintele din propoziție, pentru ca în final să fie creat un ,,dicționar neuronal’’.

După obținerea unui sistem, doctorii au putut prezice la ce s-ar fi gândit participanții.

Însă sistemul este pe departe unul simplu, încât unele cuvinte au peste 60 de atribute care declanșează impulsuri la nivelul creierului.

În urma acestui experiment, specialiștii au reușit să realizeze o legătură între formularea cuvintelor și activitatea creierului, ceea ce a permis, într-un final, prezicerea propoziției ,,Familia se joacă pe plajă’’, înainte ca persoana să o formuleze.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!