Cum îngrijești crizantema la ghiveci să trăiască mai mult

by Ana Balan on Sep 27, 2016 Știați că 2952 Vizualizari

La început de toamnă, este o bucurie să îți decorezi curtea sau balconul cu ghivece pline de crizanteme în toate culorile.

Dar, de cele mai multe ori, cum vine frigul, plantele încep să se usuce și le pierzi. Iată cum trebuie să le îngrijești ca să trăiască mai mulți ani.

Ține cont de faptul că frumoasele crizanteme sunt mult mai delicate decât par și sunt foarte sensibile la lumină și la umezeală. Sunt plante originare din zonele înalte din Asia, astfel că pentru ele vremea răcoroasă și umiditatea moderată sunt condițiile cele mai prielnice.

Citaște și: Cele mai interesante curiozitati despre toamna

Ce pământ este bun și câtă apă este necesară

Nu te grăbi să muți crizantema cumpărată în toamna aceasta în alt ghiveci, chiar dacă ție ți se pare că este un vas mic. Transplantarea este recomandată abia în lunile februarie – martie, anul viitor. Crizantemele din sere au deja un sol bine drenat și hrănitor, care le ajută să înflorească abundent. Este important să pui ghiveciul pe o farfurie cu pietriș fin și să uzi planta moderat, astfel încât să fie mereu umedă la rădăcină, dar să nu stea niciodată în apă. Rădăcinile crizantemelor putrezesc repede dacă sunt udate prea mult și prea des.

Lumina, este necesară pentru crizantema ținută la interior

Chiar dacă ții floarea în apartament, alege un loc bine luminat, la o fereastră orientată spre soare sau cel mai bine într-un balcon adăpostit de curenții puternici. Fără lumină, crizantema nu va înflori și va începe să se usuce. Dimineața este bine să aibă soare mult, iar temperatura să nu depășească ziua 20 de grade, ca să se păstreze florile proaspete mai mult timp.

Cum o pregătești pentru iarnă

Taie florile și crenguțele uscate, după ce perioada de înforire a trecut și curăță toate frunzele îngălbenite. Păstrează ghiveciul într-un spațiu aerisit, cu foarte puțină lumină, pentru a încetini vegetația, și ai grijă să nu înghețe în nopțile geroase. Peste iarnă, crizantema se udă foarte rar, atât cât să aibă puțină umezeală și să nu se usuce de tot rădăcinile. Din februarie, planta se mută într-un loc însorit și se udă treptat mai des, pentru a intra în vegetație.

În concluzie dacă vrei să te bucuri de-o toamna plină cu flori de crizanteme la ghiveci, atunci ai grijă să eviți amplasarea lor în spații întunecoase, calde, cu aer uscat și udare în exces. Și nu uita să-i oferi plantei un ghiveci pe măsură, dacă nu o plantezi direct în grădină. Sper ca informațiile mele să-ți fie de folos!

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!