Surprinzător!„Harta Lumii” care există în fiecare școală este greșită!

by Ana Balan on Oct 1, 2016 Știați că 1364 Vizualizari

Faimoasa proiecție a lui Mercator realizată în secolul al XVI-lea este utilizată și astăzi, însă multe voci susțin că aceasta ar fi profund greșită. Dacă privim harta lumii vom observa că America de Nord este mai mare ca Africa, Groenlanda mai mare decât China, iar exemplele pot continua. Harta lui Mecator a fost desenată pentru orientarea navigatorilor. Aceasta redă în detaliu forma coastelor însă nu și dimensiunile continentelor.

Citește și: Toate hărţile mint: Cum este distorsionată realitatea

Cât de mare este Africa, în comparație cu Statele Unite ale Americii, sau Europa ? Puțini au măcar o idee despre amploarea diferenței. Orientându-se după proiecţia Gall-Peters, hartă pe care UNESCO încearcă de mai mulți ani să o promoveze ca fiind harta reală a continentelor, graficianul de origine germană Kai Krause, a realizat o comparație computerizată a continentelor în raport cu cel african. Hărțile Gall-Peters sunt utilizate pe scară largă doar în școlile din Marea Britanie.


„Africa este atât de mare încât depășește ca și suprafață Statele Unite Ale Americii, China, India, Japonia și Europa, la un loc!!! Unii susținut că oamenii asociază dimensiunea cu importanța, valoarea, ceea ce a condus ca națiunile puternice și bogate ale lumii să nu țină seama de cei ce trăiesc la tropice”, a declarat Krause.

Jerry Brotton, specialist în istoria cartografiei şi autor al cărţii A History of the World in Twelve Maps :„Nu există o hartă care să reprezinte perfect lumea în care trăim. Fiecare hartă reprezintă o negociere continuă între cei ce au întocmit-o şi cei ce o folosesc, în funcţie de interese și modul în care văd lumea dezvoltatorii acesteia”.

Harta Gall-Peters:

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!