10 curiozități despre Nicolae Ceaușescu

by Ana Balan on Oct 12, 2016 Știați că 1785 Vizualizari

Nicolae Ceaușescu a reușit să ocupe funcția de președinte al Republicii Socialiste România timp de 22 de ani din 1967 până în 1989, perioadă cunoscută ca și „epoca de aur”, unde țara devine al patrulea exportator european de armament din lume.

În cultura autohtonă post-decembristă părerile sunt împărțite despre fostul conducător al țării, Nicolae Ceaușescu. Unii afirmă că acesta a făcut numai bine țării, alții că a mai făcut și lucruri mai rele. Cert este că Nicolae Ceaușescu rămâne unul dintre cei mai importanți conducători pe care i-a avut România și de aceea te invităm să descoperi 8 lucruri interesante despre „tovarășul” președinte pe care nu mulți români le cunosc.

1. Știați că Nicolae Ceaușescu a supraviețuit unui accident aviatic petrecut pe data de 5 noiembrie 1957? Fostul președinte al țării se afla în drum spre Moscova pentru a asista la sărbătorirea „Marii Revoluții Socialiste din Octombrie” la bordul unei aeronave IL 14. Datorită unei erori de pilotaj, avionul s-a prăbușit la aterizarea sa pe Aeroportul Vnukovo, unde din cauza prăbușirii și-au pierdut 4 persoane viața, printre care și ministrul de externe din acea perioadă, Grigore Preoteasa. Nicolae Ceaușescu s-a ales doar cu câteva zgârieturi.

2. Nicolae Ceaușescu a absolvit doar primele patru clase în satul său natal, Scornicești, acesta  începând să lucreze de la vârsta de 11 ani în București ca ucenic de cizmar.

3. „Tovarășul” președinte, Nicolae Ceaușescu a avut 9 frați, el fiind al treilea născut din familie.

4. În anul 1978, Ceaușescu alături de soția sa, au fost primiți cu mare fast în Gara Victoria din Londra de însăși Regina Elizabeta a II-a, unde aceasta l-a invitat pe fostul conducător al țării să parcurgă distanța de la gară la Palatul Buckingam împreună cu ea în caleașca sa.

5. Deși a făcut doar 4 clase, Nicolae Ceaușescu a reușit să primească distincția „Doctor Honoris Causa” de la 8 Universităţi, prima fiind de la Universitatea din București în anul 1973.

6. A reușit să atragă simpatia liderilor vestici prin refuzul de a interveni cu trupe în anul 1968 în Cehoslovacia.

7. Ceaușescu a fost luat la „mișto” public de Salvador Dali, printr-o telegramă trimisă lui Ceaușescu plină de ironie, ce satiriza momentul primirii sceptrului prezidențial. Neînţelegând subtilitatea, Ceauşescu a cerut ca mesajul lui Dali să fie publicat integral în presa românească. 

8. Știați că Ceaușescu a fost arestat de cinci ori până la vârsta de 26 de ani, datorită activității sale de  membru al Uniunii Tineretului Comunist din România? Prima oara fiind încutușat la vârsta de 15 ani.

9. Știați că Ceaușescu înainte ca Statele Unite ale Americii sa faca publica hotararea de a nu mai acorda Romaniei clauza  națiunii celei mai favorizate, Nicolae Ceausescu a anuntat Washingtonul cu vanitatea-i cunoscuta ca renunta la acest avantaj. Atitudinea sa in aceasta imprejurare ilustreaza cum nu se poate mai bine un proverb german: Hochmut kommt vor dem Fall ("Aroganta precede caderea").

10. Știați că Ceauşescu a fost acuzat de relaţii homosexuale. Dej a condus ancheta

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!