Nasterea stelelor

by Ana Balan on Oct 16, 2016 Știați că 966 Vizualizari

ŞI SE FĂCU LUMINĂ

 Soarele, steaua centrală a sistemului nostru solar, reprezintă o sursă gigantică de energie pentru omenire. Energia sa influenţează diverse procese pe Pământ, ca de exemplu vremea şi fotosinteza. In acelaşi timp, Soarele poate avea şi efecte distructive. El este una dintre miliardele de stele care asigură lumina, structura şi elementele chimice ale universului.

Toate acestea garantează ciclul cosmic şi producerea viitoarelor generaţii de stele. Stelele vizibile de pe Pământ fac parte din galaxia Calea Lactee.

  • Materia din care sunt alcătuite planetele, ca şi cea a corpului uman, este in mare parte produsă
  • STELELE sunt sfere imense, strălucitoare, de gaz fierbinte.
  • RADIATJA produsă de energia eliberată in timpui fuziunii nucieeior atomilor de hidrogen in nuclee de heliu determină strălucirea stelelor.
  • ELEMENTELE CHIMICE sunt produse de stele.
  • VIAŢA Şl EXISTENŢA omului au fost posibile datorită Soarelui şi sunt intreţinute tot de acesta

NAŞTEREA STELELOR
Stelele se formează din nebuloase mari de gaz şi praf cosmic, care se condensează in nori de gaz datorită forţei gravitaţionale proprii. Ele diferă ca masă. culoare şi strălucire. dar au aceeaşi sursă de energie: fuziunea nucleară.

Teritoriile cosmice de formare a noilor stele sunt norii moleculari formaţi în mare parte din hidrogen gazos, ca de exemplu Nebuloasa Orion. în ciuda densităţii mari, ea are un aspect roşiatic, cu regiuni opace, unde prafuI absoarbe lumina stelelor, împiedicând-o să treacă. Este situată în regiunea Stelele se formează din gaz şi praf in Nebuloasa Vulturul. Radiaţiile sale fac ca praful să strălucească.ecuatorului ceresc.

Poate fi văzută în Romania în timpui iernii, fiind uşor de recunoscut. Dacă o nebuloasa de gaz are o masa suficientă, ea se prăbuşeşte treptatsub propria-i greutate.
Gazul se separă în nori individuali care se comprimă în sfere de gaz. Pe măsură ce gazul se comprimă, presiunea internă creşte, iar când devine suficient de mare se opune forţei gravitaţionale şi opreşte prăbuşirea. într-o nebuloasă foarte mare şi densă gazul nu se dizolvă, ci se separă în sfere mai mici care devin steleseparate în sistemul stelar.
STELELE diferă în ceea ce priveştemasa, dimensiunea şi temperatura. Piticele roşii, stele care au de la 8 până la 60% din masa Soarelui, emit puţină energie şi, ca urmare, vor avea o viaţă mai lungă. Stelele cu masă foarte mare o pot depăşi pe cea a Soarelui de 100 de ori şi strălucesc de 10 000 de ori mai puternic, epuizându- şi resursele de energie mult mai repede. Gigantele roşii (p. 45) sunt stele în stadiu de epuizare, care pot să atingă diametre de 100 de ori mai mari decât diametrul lor initial Piticâ roşie Limită inferioară: 0,08 din masa solară.
Aprinderea fuziunii nucleare
Temperatura gazului creşte rapid. Atomii de hidrogen se ciocnesc în embrionul stelei, iar electronii sunt expulzaţi din nucleele atomilor.
Dacă temperatura acestei plasme depăşeşte 10 milioane °C, are loc fuziunea nucleară, iar nucleele atomilor de hidrogen se transformă în nuclee de heliu. In timpui acestui proces este eliberată o cantitate enormă de energie, iar steaua începe să strălucească.COMPARARE A DIMENSIUNILOR STELELOR
Nebuloasa Orion poate fi observată in constelaţia omonimă. Regiunile sale cele mai dense au dat naştere unor noi stele. Durata cosmică de viaţă
0 stea străluceşte o perioadă de timp inimaginabilă. Soarele are o speranţă de viaţă de cea 10 miliarde de ani. Cu cat masa unei stele este mai mare, cu atât resursele sale de energie se vor epuiza mai repede..

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!