Cum îți influențează cafeaua corpul tau cand BEI CAFEA in fiecare zi!

by Ana Balan on Oct 18, 2016 Știați că 1076 Vizualizari

O metatanaliză publicată in ediţia din august 2007 a jurnalului Hepatologia arată că o cană de cafea pe zi poate reduce  riscul de cancer hepatic (CH) cu 23%. Analiza a urmărit 6 studii caz-control (1551 cazuri) şi 4 studii de cohortă (709 cazuri), în studiu intrând atât subiecţi din SE Europei, cât şi din Japonia.

CH este al şaselea cancer în lume ca frecvenţă a diagnosticului şi al treilea ca frecvenţă a deceselor prin cancere, după cancerul pulmonar şi cel de stomac. Este un cancer foarte agresiv, cu un prognostic foarte prost, de obicei letal în primele 6 luni după diagnostic. Eliminarea chirurgicală a tumorii oferă cea mai bună sanşă de supravieţuire. Anual, în SUA se înregistrează 18500, iar în Marea Britanie 3000 de noi cazuri de CH . Potrivit OMS, la nivel mondial, 660000 de oameni decedeză anual prin CH.

Studiul a inclus 2260 de cazuri de CH.  În medie, comparat cu non-băutorii,  cei ce consumă regulatcafea au un risc de CH cu 41% mai scăzut. Riscul de CH este cu 30% mai scăzut la cei ce beau cafea cu moderaţie (1-2 căni pe zi) şi cu 55% mai scăzut la băutorii înrăiţi (2-3 căni pe zi). O cană de cafea consumată zilnic reduce riscul de CH cu 25%.“Există o asociere inversă dependentă de doză între riscul de cancer hepatic şi consumul de cafea, ce nu poate fi confundată cu alţi factori de protecţie sau de risc, precum alcoolul, infecţiile cu virus hepatic tip B sau C, ciroza, statusul social, fumat”.

Cu toate acestea, autorii consideră că mai sunt necesare studii experimentale, cu voluntari umani, pe termen lung, pentru a putea stabili cu exactitate rolul cafelei în prevenţia CH.

Consumul a 2-3 cupe de cafea pe zi este asociat cu o scădere semnificativă (30-82%) a riscului de Boala Parkinson la bărbaţi şi la femeile ce nu folosesc tratament de substituţie hormonală cu estrogeni post-menopauză. La acestea din urmă cafeaua creşte semnificativ riscul de Boală Parkinson.

Un consum moderat de aproximativ 2 căni de cafea pe zi(400ml) poate diminua riscul pentru multiple cancere cu aproximativ 50% (ficat, colon, pulmonar, cavitate bucala, faringe, esofag, sân) , în majoritatea studiilor efectuate pe nefumatori. Fumătorii trebuie să ştie că şi un consum modest de cafea le-ar putea mări semnificativ riscul de cancer de pulmonar sau de pancreas.
Un consum de 2-3 cupe de cafea pe zi ar putea reduce riscul de infarct miocardic acut cu 30%. Totodată, ar putea scădea riscul diabet zaharat de tip 2 cu 25%. Atenţie! Mai mult de 4 cupe de cafea pe zi pot creşte riscul de boală cardio-ischemică şi infarct miocardic cu  83%.

Cafeaua este produsă în peste 60 de ţări ale lumii şi generează anual vânzări de 70 miliarde de dolari. Cafeaua este unul din cele mai folosite produse în toata lumea. Se estimează că peste 90% din nord-americani consumă cafea zilnic. O cupă de cafea (200ml) conţine 80-140 mg de cofeină. Chiar şi aceasta cantitate mică creşte frecvenţa cardiacă, fluxul de sange în muschii striaţi, creşte usor tensiunea arterială, mareşte diureza. Totodată, apare o scădere a fluxului sangvin către piele şi organele interne. Nivelele de dopamină, adrenalină şi serotonină din creier cresc şi îndepărtează somnolenţa şi oboseala.

CONCLUZIE: CAFEAUA E BUNA. Efectele unui consum moderat de cafea sunt : cresterea performantei fizice si intelectuale, recuperare musculara mai rapida, scaderea riscului pentru boala cardiovasculara, Parkinson, Alzheimer, multiple tipuri de cancer – vezica urinara, san, oro-faringian, colo-rectal, endometrial, hepatic, pancreatic, prostatic si chiar si pentru leucemie

Cafeaua scade si mortalitatea prin boala cardiovasculara, boli respiratorii, accident vascular cerebral, diabet de tip 2. E de preferat o cafea bio, care sa te fereasca de pesticide si fertilizatori.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!