(VIDEO) Moment istoric: Europenii ajung în câteva ore pe Marte

by Ana Balan on Oct 19, 2016 Știați că 998 Vizualizari

Pentru Agenţia Europeană Spaţială, miercuri este o zi extrem de importantă. La ora locală 14:42 (17:42, ora locala) sonda spaţială Schiaparelli va ateriza pe Marte. La o distanţă de doar 6 minute după aterizare, managerii misiunii vor afla dacă vor face parte din clubul secret al agenţiilor care au cunoscut succesul în trimiterea unei sonde spaţiale pe Marte

Pentru Agenţia Europeană Spaţială, miercuri este o zi extrem de importantă. La ora locală 14:42 (17:42, ora Moldovei) sonda spaţială Schiaparelli va ateriza pe Marte. La o distanţă de doar 6 minute după aterizare, managerii misiunii vor afla dacă vor face parte din clubul secret al agenţiilor care au cunoscut succesul în trimiterea unei sonde spaţiale pe Marte.

Schiaparelli este parte a misiunii numită ExoMars, misiune ce a cunoscut o lungă periadă înainte de a apărea oficial, fiind gândit iniţial ca un proiect independent al Agenţiei, ulterior implicându-se şi Nasa, dar din cauza problemelor finaciare a trebuit să se retragă în anul 2012, iar Agenţia a apelat la ajutorul Rusiei, care şi-a trimis ajutorul, potrivit Descopera.

Membrii Agenţiei vor aştepta cu sufletul la gură momentul în care sonda de aterizare va ajunge pe Marte. Schiaparelli are o misiune pur tehnică: de a testa tehnicile de care va fi nevoie peste 4 ani, când va fi iniţiată o misiune şi mai amplă, ExoMars 2020. Momentul cel mai greu pentru Schiaparelli va fi cel în care se va aşeza pe Marte, fiind nevoit să parcurgă 121 de km de atmosferă, raportaţi la viteza interspaţială (21.000 km/h), care vor putea fi parcurşi în doar 6 minute. În momentul în care se va afla în acea situaţie, va fi deschisă o paraşută care îi va încetini viteza la 250 km/h, pentru ca acest lucru să fie posibil.

Cu toate acestea, a apărut o problemă care îi pune într-o situaţie incomodă pe iniţiatorii proiectului: bateriile acestei staţii de aterizare nu vor dura la infinit, şi vor fi expuse pericolului, mai ales în situaţii de frig extrem, însă a apărut şi motivaţia ca, în proiectele ştiinţifice viitoare, această problemă să nu mai apară, prin crearea unui sistem care să nu se folosească de energia bateriilor.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!