De ce este bine să îți schimbi gândirea

Recomandat by Ana Balan on Oct 20, 2016 Știați că 820 Vizualizari

Să diferențiezi lumea între alb și negru – înseamnă să te lipsești de culoare. Îți voi spune cum să îți schimbi modul de gândire și să deschizi ochii la realitățile diferite ce ne înconjoară.

Există două tipuri de gândire: ambivalentă și alb-negru.

Oamenii cu gândire alb-negru știu sigur ce este bine și ce este rău. Ei iau decizii extrem de repede fără să aibă nevoie de prea mult timp pentru gândire. Gândirea alb-negru face lumea mai simplă.

Gândirea ambivalentă – este capacitatea de a vedea o situație din mai multe unghiuri. Omul care poate gândi ambivalent poate lua poziția oponentului și să privească același lucru din alt sens. Chiar dacă gândirea ambivalentă ne face un pic mai indeciși, ea este foarte utilă. Pentru că doar cei care vor reuși să intre în „zona cenușie” vor deveni mai înțelepți și mai deștepți.

Gândirea cenușie poate fi însușită. Pentru că fiecare dintre noi a avut gândire ambivalentă atunci când eram mici.

Copii fac asta așa

Copiilor le place să-și chinuie părinții cu întrebări. Veriga „de ce” pare a fi infinită.

— De ce câinele și-a scos limba afară și respira?

— Îi este cald. 

— De ce? Și mie mi-e cald, dar nu scot limba afară.

— Da, însă câinele are blană nu și poate să transpire.

— De ce câinele are blană?

— Pentru ca să se încălzească.

— Atunci de ce eu nu am blană?

— Gata! Ajunge!

Cei care sunt părinți își amintesc astfel de discuții: dialogurile cu copii sunt foarte frecvente. Pentru un copil, lumea nu este alb-negru și tot ce se întâmplă el ia aproape de suflet. Și sunt atâtea de cunoscut. Fără principii și fără adevăruri definite.

Cum lumea se transformă în alb-negru

Atunci când creștem, privirile noastre devin mai dure. Ni se impun anumite reguli. De exemplu, studenților și se impun să susțină examene, alcătuite din întrebări. Asta ne face să gândim în alb-negru. Întotdeauna răspunsul corect este A, B, C sau D și altceva nu există.

Cele mai importante simptome ale înțelegerii – este gândirea în anumite categorii:

Războiul – este rău. Războiul – este bine.

Capitalismul – este rău. Capitalismul – este bine.

Studiile superioare sunt necesare. Studiile superioare sunt o pierdere de timp.

Crescând, noi începem să gândim prin sloganuri. Ele ne schimbă percepția despre probleme, însuși procesul de gândire. Să gândim, trebuie să depui efort. Însă atunci când este clar ce este alb și ce este negru, nu este nevoie de gândire.

Este rău să ai o gândire fermă?

Nu, nu este rău. Însă lumea reală nu este în alb-negru. Este foarte greu să găsești o întrebare care să aibă un răspuns ferm. Viața noastră este o zonă cenușie.

Este foarte greu de acceptat acest lucru: la școală și la universitate ni se impun răspunsuri corecte și incorecte. Și doar lovindu-ne de realitate, începem să înțelegem că lumea nu este așa simplă.

Răspunsurile-șabloane nu mai funcționează. Dacă știi istoria, nu vei mai putea să spui cu siguranță că războiul este ceva rău. Cel mai probabil acum vei spune: „Războiul este ceva rău, însă în anumite etape de dezvoltare a unei țări el a fost necesară, din acest motiv el poate fi considerat un fenomen complex”.

Din acest răspund se poate observa următoarele: nu ești gata să dai un răspuns rapid. Gândirea ambivalentă – este un băț cu două capete. Pe de o parte, putem sta o veșnicie până alegem chefir de 20% sau de 10%. Pe de altă parte, putem vedea lumea din mai multe unghiuri și să analizăm la rece.

Cum să înveți gândirea ambivalentă

Să înveți să gândești ambivalent este foarte dificil, din păcate noi suntem adepții judecăților radicale. Însă această ne ajută să vedem situația din mai multe lucruri și să nu ne grăbim cu concluziile. De aceea poți învăța să gândești diferit și iată cum poți face acest lucru:

1. Încetează să mai judeci dur lumea din jurul tău

Dacă e să nu ne gândim la categoriile A sau B, pur și simplu nu rosti aceste gânduri cu voce tare. Încearcă cât mai rar să diferențiezi lucrurile după alb sau negru, bune sau rele. Simte lumea departe de aceste categorii.

2. Gândește-te la evenimente și apariția unor perspective

Analizează aparițiile, evenimentele și sensurile din punct de vedere al lumii. Estimează-le valoare, atenția care le este acordată și bună și rea.

Citește și:Cum poti sa-ti setezi si sa-ti resetezi creierul

3. Înțelege clar că nu întotdeauna ai dreptate

Acceptă părerile oponentului tău. Încearcă să înțelegi că el știe adevărul și tu nu.

4. Învață că adevărul nu întotdeauna este adevărat

Privește problema din mai multe părți. Acceptă părerile celor din jur. Amintește-ți cum un copil privește lumea din jurul său și încearcă să faci măcar un pas în direcția gândirii ambivalente.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!