ȚINUTUL ACESTA DIN ROMÂNIA, UNDE TIMPUL STĂ PE LOC, ESTE UNIC ÎN EUROPA! (FOTO)

Recomandat by Ana Balan on Oct 29, 2016 Știați că 1118 Vizualizari

În țara noastră există un ținut absolut fascinant, unde timpul pare că stă pe loc. Vorbim despre cel mai mare parc cu mori de apă de pe bătrânul continent.  Mai mult, acesta este inclus în patrimoniul UNESCO și merită vizitat.

Dacă ajungeți în județul Caraș-Severin,  nu trebuie să ratați morile de apă de la Rudăria, care datează de la finele secolului al XIX-lea. Complexul mulinologic inclus în patrimoniul UNESCO se întinde pe aproximativ trei kilometri, aflându-se în Țara Almăjului, pe teritoriul comunei Eftimie Murgu, denumire pe care a primit-o Rudăria în 1970, după celebrul revoluţionar paşoptist.

Din cele 51 de mori funcționale în 1874 au mai rămas, pe  cursul râului Rudăria, doar 22, celelalte fiind inundate. Morile construite din lemn au sisteme hidraulice primitive, însă sunt funcționale. Interesant este și faptul că sătenii le folosesc, din generație în generație, pentru măcinarea grânelor, dând viață acestui muzeu uimitor patronat de UNESCO.

Turiștii pot intra în interiorul  unora dintre aceste mori.

Morile poartă denumiri precum  “Roşoanea”, “Moara din Ţarină”, „Viloanea”,  „Frizoanea”, „Bâţolea” și “Moara Îndărătnică”.  Aceasta din urmă este, de departe, cea mai interesantă, aceasta măcinând în sens invers acelor de ceasornic. Odinioară, aici se strângeau înţelepţii satului pentru a decide soarta comunității.

Acest loc uimitor ascunde și legende fascinante. Una dintre acestea spune că “Moara Îndărătnică” păstrează secretul tinereții fără bătrânețe.  Se spune că aceia care își petrec noaptea aici, împreună cu alesul sau aleasa inimii, în timp ce moara merge în gol, se vor trezi dimineața întineriți, întrucât roata va măcina timpul îndărăt. Potrivit altor legende, pe aceste meleaguri există  și mori care  tratează durerile de cap sau care desfac vrăjile.

Cheile Rudăriei, care încep de la ieșirea din sat, au o lungime de vreo cinci kilometri și alcătuiesc o arie protejată de interes național. Aici există și două stânci „botezate” Adam și Eva, dar și cascade spectaculoase.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!