7 locuri de pe TERRA incredibil de spectaculoase!

by Ana Balan on Nov 3, 2016 Știați că 2108 Vizualizari

De-a lungul vremii, natura a creat unele locuri ce sunt incredibil de spectaculoase, fiind o adevarată "binecuvântare" pentru ochiul omului.

1. Dunele "pictate" din Parcul Naţional Vulcanic Lassen, Statele Unite

Este fără doar și poate unul dintre cele mai spectaculoase locuri de pe Pământ. Pe cărarea Bumpass Hell din parcul Lassen Volcanic ai ocazia să admiri un izvor termal ce fierbe în permanenţă. Mai mult decât atât, parcul include toate cele 4 tipuri de vulcani cunoscute nouă şi o regiune care seamănă cu Vulcanii noroioşi ai României, doar că sunt mult mai activi, fiind "noroioşi".

2. Gheizerul Fly, Statele Unite.

Gheizerul este situat la 30 de kilometri nord de orașul Gerlach din Nevada. Acest loc este unic în lume atât prin frumusețea ireală a peisajului, cât şi ca mod de formare. ”Fly Geyser” este o creaţie involuntară a omului desăvârşită de natură. Acesta nu s-a format natural, ci a fost creat accidental în 1964, când o companie de energie geotermică a efectuat săpături în zonă. În urma săpăturilor s-a constantat că locul nu era bun pentru a fi exploatat la nivel industrial, iar lucrările au fost abandonate. În timp, apa care s-a revărsat a creat unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ.

3. Giant's Causeway (Drumul pietruit al gigantului), Irlanda de Nord.

Giant's Causeway este format din circa 40.000 de coloane de bazalt interconectate, formându-se în urma unei erupții vulcanice care a avut loc acuma 60 de milioane de ani. Se găsește în County Antrim, pe partea de nord-est a Irlandei de Nord. În anul 1986 a fost trecut pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Majoritatea coloanelor din care este format sunt hexagonale, dar pot fi găsite și coloane cu 4, 5, 7 sau opt fețe. Cea mai înaltă dintre acestea este de aproximativ 12 metri, iar lava solidificată are uneori o grosime de până la 28 de metri.

4. Muntele Roraima, Venezuela.

Muntele Roraima (Roraima Tepui sau Roraima Cerro în spaniola și Monte Roraima în portugheza) este cea mai mare formațiune de acest gen de pe platoul Americii de Sud, făcând parte din lanțul muntos Pakaraima. Suprafața acestuia este netedă. Lucrul ce îl face a fi unic în lume este platoul din vârf, plat de 31 de km pătrați, fiind "apărat" de stânci de peste 400 metri înalțime pe toate lațurile. Acesta face parte dintr-o rezervație de 30 000 km pătrați numită Canaima National Park.

5. Munţii Tianzi, China, se află în provincia Hunan din China.

Aceștia sunt unici în lume datoriă piscurilor care se înalță unul după altul pe o suprafață de 67 de kilometri pătrați. Cel mai înalt vârf are o înaltime de 1262 de metri.

6. "Gheaţă de safir" pe Lacul Baikal, Rusia.

Citește și: 20 locuri uimitoare de vizitat cel puțin o dată în viață

Lacul Baikal este situat în sudul Siberiei, fiind un lac cu apă dulce (reprezintă cea mai mare rezervă de apă dulce din lume 23000 km³) și cel mai adânc lac de pe glob (1637 m). Deși pare greu de imaginat, depresiunea lacustră din Siberia de Sud, cu suprafața ceva mai mare decât cea a Slovaciei, conține circa 10% din rezervele de apă potabilă ale lumii (exceptând ghețarii). Lacul Baikal nu numai că este cel mai adânc lac din lume, dar este și cel mai vechi prin cei aproximativ 20-25 milioane ani de existență. Acesta este considerat a fi unul dintre "muzeele vii" ale lumii, deoarece în acesta trăiesc peste 800 specii de animale și 245 specii de plante endemice.

7. Peșterile din Waitomo, Noua Zeelanda

Acestea au o vechime de aproximativ 30 milioane de ani, însă ele au fost descoperite acum o suta de ani de către exploratorul englez Fred Mace. La Waitomo exista 300 de pesteri. Ceea ce le face unice în lume este tavanul alături de pereții, care strălucesc mereu, învăluind totul într-o lumina misterioasă. Această lumină este produsa de viermi fosforescenți, numiți Arachnocampa luminosa, specie care trăiește numai în Noua Zeelanda. Numele provine din limba maori, unde “wai” înseamnă “apă”, iar “tomo” înseamna “gaură”. Vizitatorii au mai multe posibilități pentru a explora aceste peșteri, dar cel mai interesant este un tur de 45 de minute, cu barca, în Glowworm Grotto. Primele tururi organizate au avut loc încă din în 1889.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!