10 condimente și ierburi pe care le poți cultiva cu ușurință în bucătărie

by Ana Balan on Nov 3, 2016 Știați că 1430 Vizualizari

Să aveți mereu la îndemână toate condimentele necesare pentru capodoperele voastre culinare este visul oricărui bucătar de weekend, nu? Este foarte frustrant să observăm că nu mai avem pătrunjel sau alte condimente proaspete, chiar atunci când suntem puși pe fapte mari în bucătărie.

De aceea, vă prezentăm o listă cu 10 ierburi sau condimente ce pot fi cultivate cu ușurință în propria bucătărie. Oricum, adevărații „chef” nu vor folosi niciodată condimente cumpărate, ci propriile condimente cultativate de ei.

Mărar

Dacă vreți să cultivați în propria bucătărie mărar, tot ceea ce trebuie să faceți este doar să udați ghiveciul cu regularitate și să poziționați într-o zonă luminoasă; de asemenea este recomandat să adăugați îngrășăminte minerale în pământ de 2 ori pe lună.

Pătrunjel

Este indicat să lăsați semințele de pătrunjel într-un vas cu apă cu o zi înainte să le plantați. După ce le-ați lasat în apă, le puteți planta într-un ghiveci de flori, însă semințele trebuie să fie introduse mai mult de 0,5 cm în sol. După aceea, puneți ghiveciul într-un loc întunecat și udați-l în fiecare zi, iar când apar primele frunze, schimbați-i locul, într-unul luminat.

Rozmarin

Este recomandat ca semințele de rozmarin să le plantați într-un ghiveci mic, la aproximativ 15 centrimetri adâncime în sol. Acestea vor încolți în aproximativ o lună. Însă va trebui să mențineți în permanență solul umed, udându-l ori de câte ori este nevoie și să nu il lăsați într-un loc închis, deoarece rozmarinul are nevoie de mult aer.

Coriandru

Semințele de coriandru e bine să le semănați într-un ghiveci de flori în rânduri. Udați frecvent și poziționați ghiveciul într-un loc nici foarte întunecat, dar nici foarte luminat, iar primele frunze de coriandru vor apărea după câteva săptămâni.

Salvie

Pentru început, e de ajuns un pahar de plastic unde să plantați semințele de salvie, iar după ce planta devine matură, schimbați vasul într-unul mai mare, de cel puțin 1,5 litri. De asemenea, aceasta va avea nevoie de un sol umed în permanență, fiind asemănătoare rozmarinului.

Citește și: 7 locuri de pe TERRA incredibil de spectaculoase!

Cimbru

Pentru cultivarea cimbrului vei avea nevoie de un vas micuț, de maxim 15 centimetri înălțime. Umezește bine pământul din vas și după aceea, plantează semințele de cimbru și acoperă-le cu încă un centimetru de pământ. Înainte de a apărea primele răsaduri, este indicat să nu lasați solul uscat, insă udați cu grijă, deoarece cimbrul, spre deosebire de coriandru, nu are nevoie de foarte multă apă.

Oregano

Această plantă are nevoie de multă lumină și de aceea trebuie să plantați semințele de oregano într-un ghiveci nu foarte adânc (este indicat să plantați semințele la o adâncime de maxim 0,5 centimetri în sol) care să fie lasăt într-o zonă luminoasă. De asemenea, oregano pentru a se crește, are nevoie să fie udat de 3-4 ori pe zi, iar când ajunge la maturitate doar o dată pe zi.

Menta

Veți avea nevoie de un ghiveci de 10 centimetri care să fie bine drenat. Umpleți ghiveciul cu pământ 3 sferturi și plantați în acesta o mentă cu rădăcini sau părți tăiate din aceasta; presați bine solul pentru a elimina pungile de aer. De asemenea, va trebui să mențineți solul în permanență umed, însă aveți grijă la udatul frecvent, deoarece nu este indicat.
Cel mai bine este să adăugați un rezervor lângă ghiveci, iar ca poziționare este cel mai bine să îl așezați în locuri nu foarte luminate, dar nici foarte întunecate. Astfel, puteți așeza ghiveciul la căpătul unui pervaz, iar primele frunze vor începe să apară după o lună.

Busuioc 

 Plantati semintele in vase asezate pe pervazul unei ferestre orientate spre sud, astfel vor beneficia de mai multa lumina si caldura.
Aflati lucruri esentiale despre proprietatile terapeutice ale busuiocului, precum si despre afectiunile pe care ea le trateaza cu succes. Iata cateva soiuri de busuoic 

Hasmatuchi

Semintele se sadesc vara tarziu; creste bine in conditii de lumina slaba dar temperatura trebuie sa fie de intre 18 - 21 grade Celsius.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!