20 lucruri fascinante despre PAMANT

by Ana Balan on Nov 5, 2016 Știați că 4555 Vizualizari

Pământul a trecut prin numeroase procese geologice și biologice majore, astfel încât toate urmele condițiilor sale inițiale au fost șterse.  Condițiile atmosferice  de la suprafață, care au permis apariția vieții pe Terra, au fost la rândul lor influențate în mod decisiv de către diversele forme de viață. Acestea se află într-o balanță ecologică fragilă, în permanentă schimbare.

Afla aici 20 "amazing facts" despre Pamant ce nu stiai despre planeta noastra:

1. Stiai ca Pamantul are in jur de 4.5 miliarde de ani. Pentru a stabili vechimea Pamantului, cercetatorii au analizat si datat cele mai vechi roci de pe suprafata planetei, precum si meteoritii care au fost descoperiti. Asa au ajuns la concluzia ca Pamantul s-a format in urma cu 4.5 miliarde de ani, la 10 milioane de ani dupa nasterea Soarelui.

2.Muntele Everest, care atinge 8.848 metri peste nivelul marii, este cel mai inalt punct de pe planeta. I Datorita formei sale ovaidale, punctele aflate la ecuator se afla pe pozitii "mai inalte". Astfel reiese ca, desi masoara doar 6.268 metri, Muntele Chimborazo din Ecuador este, de fapt, cel mai inalt punct de pe planeta.

3. Odata la fiecare 200.000 – 300.000 de ani, Pamantul isi schimba polii magnetici, iar procesul dureaza cateva mii de ani. Cu toate acestea, ultima inversare a avut loc in urma cu peste 400.000 de ani.

4. Distanta dintre Pamant si Luna nu a fost intotdeauna aceeasi. Conform masuratorilor realizate de oamenii de stiinta, satelitul natural al Pamantului se indeparteaza de planeta noastra cu o rata de aproximativ 4 centimetri anual. In acest timp, rotatia Pamantului incetineste, astfel incat ziua se mareste.

5. Apropo de durata zilei, aceasta nu are 24 de ore, ci 23 de ore, 56 de minute si 4 secunde. Este vorba de ziua siderala, adica timpul necesar unei rotatii complete a Pamantului in jurul axei sale, fata de stele sau fata de un reper inertial.

6. Planeta noastra este acoperita in proportie de 70% de apa. Cu toate acestea, oamenii au explorat doar 5% din aceasta suprafata

7. Pamantul a fost violet! Shil DasSarma, cercetator din cadrul Universitatii din Maryland, sustine ca in trecut Pamantul ar fi avut nuante de violet si asta datorita faptului ca microbii nu contineau molecula de clorofila, ci o alta componenta care ar fi dat organismelor culoarea violet.

8. Chiar daca nu realizezi acest lucru si ai impresia ca este in nemiscare, te invarti de fapt cu o miscare foarte mare. In functie de locul in care te afli pe glob, te poti invarti cu pana la 1.000 de mile pe ora. Oamenii de la Ecuador se invart cel mai repede, in timp ce o persoana aflat la Polul Nord sau Sud ar fi in perfecta nemiscare.

9. In Camerun si undeva la granita dintre Rwanda si Republica Democratica Congo se afla trei lacuri care ar putea exploda oricand. Este vorba despre Nyos, Monoun si Kivu, toate formate in cratere vulcanice. Magma din interiorul vulcanilor elibereaza dioxid de carbon in apa lacurilor, rezultand un strat bogat de dioxid de carbon pe fundul lacului care este eliminat prin intermediul unor explozii.

10. Un singur ghetar este responsabil pentru 10% din apa topita in intreaga lume. Este vorba despre Arcticul canadian, care intre 2004 si 2009 a pierdut un volum echivalent cu 75% din Lacul Erie din America de Nord, care are circa 483 kilometri cubi.

 

11. Un singur fulger poate incalzi aerul cu 30.000 de grade Celsius.

12. In fiecare zi, aproximativ 100 de tone de material interplanetar, de cele mai multe ori sub forma de praf, cade pe suprafata Pamantului. Particulele provin, in special, de la comete.

14. Aproximativ 1,5 trilioane de litri de apa se folosesc zilnic in lume

15. Cel mai mare cutremur inregistrat vereodata a fost de 9,5 grade pe scara Richter, in data de 22 mai 1960, in Chile. Acel cutremur a omorat 1.655 de oameni, a ranit 3000 de oameni si a lasat 2 milioane fara adapost.

16. Pământul este aproximativ 93 de milioane de mile (150 de milioane de kilometri) de la soare. La această distanță, este nevoie de aproximativ 8 minute și 19 secunde pentru lumina soarelui pentru a ajunge pe planeta noastră.

17. Cel mai mare bazin

Oceanul Pacific este de cel mai mare ocean al  Pământului, care acoperă o suprafață de aproximativ 59 de milioane de mile pătrate (155 de milioane de kilometri pătrați) și care conține mai mult de jumătate din apă liberă de pe Pământ, potrivit NOAA.Este atât de mare încât toate continentele lumii s-ar putea încadra în bazinul Pacificului.

18. Știați că cel mai uscat loc de pe Pământ este deșertul Atacama din Chile și Peru. În centrul acestui deșert, există locuri în care nu a fost înregistrat  nici odată  ploaie.

19. Alte Pământuri

În cele din urmă, există aproape cu siguranță mai multe planete ca a noastră. Oamenii de stiinta spațiale au găsit dovezi ale Pământului cum ar fi planete care orbiteaza in jurul stelelor îndepărtate, inclusiv o planetă extraterestră numită Kepler 22-b în zona încercuind locuibile de o stea mult ca al nostru.

La întrebarea dacă pe careva dintre aceste planete există viață ,este o întrebare deschisă.

20. Pămantul are o a doua "luna", mai mica si mai indepartata: Astronomii au descoperit un "cvasi-satelit" al planetei noastre

Astronomii au descoperit un mic asteroid pe o orbita in jurul Soarelui care pare sa orbiteze, totodata, Pamantul, si care va continua sa faca asta in urmatoarele secole, informeaza Agentia Spatiala Americana (NASA).Asteroidul se roteste in jurul Pamantului putin mai inainte sau mai tarziu de la an la an, dar cand se indeparteaza putin mai mult, gravitatia Pamantului este suficient de puternica incat sa impiedice aceasta distantare si sa mentina asteroidul in sfera sa, astfel incat nu se distanteaza niciodata mai multe de circa 100 de ori distanta Lunii", a explicat Chodas.
"Acelasi efect impiedica asteroidul sa se apropie de Terra la o distanta mai mica de circa 38 de ori distanta la care se afla Luna. De fapt, micutul astreoid este prins intr-un dans cu Pamantul"
.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!