9 INVENTII DESCOPERITE DIN GRESEALA

by Ana Balan on Nov 10, 2016 Știați că 1111 Vizualizari

Multe din obiectele de azi au fost create intr-un moment in care inventatorul incerca sa faca altceva. Aici sunt cele mai cunoscute dintre ele.

Arcul numit si jucarie Slinky

Atunci cand inginerul naval Richard Jones incerca sa realizeze un aparat de masura a energiei pentru navele de lupta, a creat fara sa vrea o jucarie pe care o vedem si azi. Cand lucra cu arcurile sub tensiune, unul din ele a cazut pe podea si a inceput sa se miste si sa se balanseze. Asa si-a inceput succesul jucaria.

 

Artifiicile au fost descoperite, intamplator, odata cu praful de pusca. Printre primii care au folosit acesta "inventie magica" au fost chinezii, care isi distrau stapanii bogati cu ajutorul lor.

 

Cauciucul a fost produs pentru prima oara din arborele de cauciuc, insa nu avea proprietati chiar multumitoare pentru nevoile omului. Din greseala, Charles Goodyear a scapat peste o plita incinsa sulfura si putina pulbere de cauciuc. Dupa ce amestecul s-a topit, Charles l-a luat din curiozitate si a vazut ca este mult mai elastic, mai rezistent.In 1853, bucatarul George Crum lucra intr-un restaurantul din New York, cand un client a refuzat cartofii prajiti pe motiv ca nu erau suficient de crocanti. Suparat si obosit, Crum a luat un cartof si l-a taiat in felii foarte subtiri, pe care le-a aruncat apoi in ulei incins. I-a dus clientului un bol intreg, multumindu-l si impresionandu-l in acelasi timp. George Crum, inarmat cu o inventie proprie, si-a deschis ulterior un restaurant care oferea gratuit chipsuri de cartofi pe masa.

 


Coca Cola a fost inventata de catre John Pemberton, un farmacist din SUA care in perioada prohibitiei a renuntat la o bautura foarte populara, un amestec de vin rosu si extract de cola. Farmacistul a eliminat vinul si a adaugat un sirop dulce in completarea extractului de cola. Mai tarziu a acidulat aceasta compozitie, adaugand dioxid de carbon.

 Inginerul Percy Lebaron Spencer lucra intr-un laborator de cercetare la un magnetron. La scurt timp dupa ce a pus in functiune piesa, a observat ca batonul de ciocolata aflat langa acesta a inceput sa se topeasca, la fel si untul. Surprins de fenomen a inceput sa cerceteze si astfel a relizat ca poate controla aceste "unde misterioase". A incorporat piesa intr-o cutie si astfel a luat nastere primul cuptor cu microunde.

 

 

Otelul inoxidabil a aparut tot printr-o intamplare. In 1908  Harry Brearley a scapat din greseala in cuva unde producea otel pentru tevile de pusca, o cantitate de crom.

Fiind pus in fata faptului implinit, barbatul a inceput sa modeleze noul continut pentru a observa ce se intampla. Rezultatul avea sa schimbe o lume intreaga.

Probabil cea mai buna descoperire absolut intamplatoare, cu aplicabilitate uriasa in medicina, a fost penicilina. In 1928, Sir Alexander Fleming facea studii pe placi de culturi, dupa ce infectiile cu stafilococ puneau mari probleme omenirii.

Lasand una dintre placi afara, Fleming a gasit-o mai tarziu plina de mucegai si pur si simplu a ignorat-o pentru o vreme. Din pura curiozitate, a analizat respectiva placa si a observat ca nu se mai dezvoltau colonii de stafilococ imprejurul fungului.

Notitele Post-it

Inventatorul, Spance Silver, un cercetator la laboratoarele 3M, incerca sa realizeze un adevziv puternic atunci cand a creat, intamplator, cel mai bun ajutor al memoriei. Spance si-a notat pe o hartie ce are de facut a doua zi si pentru a vedea notita a decis sa ii aplice pe spate putin din adezivul creat si sa o lipeasca pe perete. Rezultatul a fost extraordinar. Adezivul era foarte subtire si se lipea foarte bine pe aproape orice suprafata. Dupa utilizare, putea fi dezlipit foarte usor si fara a lasa urme.

Radiografiile 

In timp ce facea cercetari cu razele X, Wilhem Roentgen, un fizician excentric, a observat ceva putin ciudat. Cand lumina trecea prin tuburile din experiment, Wilhem putea sa vada prin ele. A fost uimit si a studiat mai mult principiul. In zilele de azi, in fiecare spital putem sa ne facem o radiografie. Putini stiu ca a fost inventata din greseala.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!