Aceste 4 plante purifica aerul din casă.Cele mai bune plante pentru sănătatea ta

by Ana Balan on Nov 12, 2016 Știați că 1336 VizualizariCu toții avem în case mobilă, covoare, aparatură electrocasnică, produse de curățenie. Sunt obiecte care ne fac viața mai confortabilă. Dar oare și mai sănătoasă? Nu tocmai! Potrivit experților americani de la Agenția de Protecție a Mediului, aerul din spațiile închise – locuințe, birouri, instituții publice – este de 2 până la 5 ori mai poluat decât aerul din exterior. Dar tot un cercetător american ne dă o veste care ne permite să respirăm ușurați! Cele mai simple și mai eficiente soluții de curățare a aerului din interior sunt… plantele de apartament.

Cele mai bune plante pentru sănătatea ta 

Iată care sunt cele mai eficiente plante purificatoare, după cum reies din studiul dr. Niri:

Bromelia

Plantă din familia Bromeliaceae (ca și ananasul), bromelia are capacitatea de a elimina șase din cei opt compuși organici volatili incluși în studiu. Această plantă tropicală a absorbit mai mult de 80% din fiecare compus toxic, într-un interval de 12 ore. Dr. Niri spune că „bromelia este una dintre cele mai bune plante de pus în casă”. Ea ajută la eliminarea benzenului (un compus cancerigen, emis de automobile) și toluenului (un solvent care chiar și în doze mici poate provoca oboseală și stare de slăbiciune). De reținut: lumânările parfumate emit toluen și benzen.

Dracaena

Dracaena marginata Campioană la curățarea aerului de acetonă, cu un procent de 94%, a fost desemnată dracaena. Acetona provine în concentrații deloc neglijabile în spațiile de locuit din vopsea, materiale de construcții, produse de curățenie. Dr. Niri avansează ideea ca ar fi interesant de studiat în ce măsură dracaena ar putea fi folosită în saloanele cosmetice de manichiură pentru protejarea personalului.        

 Planta-păianjen

Planta-păianjen (Chlorophytum comosum), una dintre cele mai comune plante de apartament, a eliminat, în proporție de 80%, compuși precum etilbenzen, xilen și acetonă. Etilbenzenul este un feniletan, unul dintre cei mai folosiți compuși industriali, se găsește preponderent în cerneală, vopsea, cauciuc, pesticide. Xilenul, colorant din vopsea, detergenți, declanșează amețeli, oboseală, tremurat, probleme de memorie, dificultăți respiratorii sau chiar tulburări renale. Planta-păianjen poate curăța aerul de acești compuși volatili atât de periculoși.    

Arborele de jad

Arborele de jad, cunoscut și ca „planta norocului”, „planta banilor” sau „copacul prieteniei”, nu ar trebui să lipsească din căminul nimănui nu doar pentru că este de bun augur, ci și fiindcă ne scapă de substanțe toxice: toluen (91%), benzen, etilbenzen, xilen (80%) și acetonă (70%).         Sfaturi Alege, pe cât posibil, plante de apartament ecologice. Inclusiv pământul din ghivece trebuie să fie ecologic, fără pesticide sau alte îngrășăminte chimice. Evită ghivecele din plastic, este un material nociv atât pentru plante, cât și pentru tine.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!