7 taine ale lacului Baikal. Apa transparentă ascunde multe mistere…

by Ana Balan on Nov 15, 2016 Știați că 3578 Vizualizari

Lacul Baikal este situat în Rusia și este unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Anual el atrage zeci de mii de vizitatori. Acest lac este unic în felul său. El este cel mai adânc și totodată cel mai vechi lac de pe planetă. Apa Baikalului constituie 20% din cantitatea globală de apă dulce.

În continuare Howandwhy  va dezvălue toate secretele acestui lac fenomenal.

Munții de gheață

Încă în anii 30 ai secolului trecut cercetătorii au descoperit că la suprafața lacului pe timp de iarnă se formează munți din gheață. Nici până în prezent fenomenul nu și-a găsit explicație.

Mirajele Baikalului

Toți oameni asociază mirajele cu pustiul. Însă această iluzie optică poate fi urmărită și la suprafața acestui lac. Ele pot fi văzute nu doar vara când apa se evaporă intens, dar și pe timp de iarnă! Totodată, aceste miraje au efect de lentilă. Astfel, în ele pot fi văzute locuri de până la 40 km distanță, care nu se pot vedea cu ochiul liber în mod obișnuit!

Vârtejul dracului

Este localizat în partea cea mai adâncă a lacului. El apare doar o dată la doi ani. Vârtejul are mărimi impresionante, apare pe neașteptate și dispare la fel de repede. Localnicii cred că aici se află porțile iadului, de aceea acest fenomen a fost numit vârtejul dracului.

Triunghiul Baikalului

Este analogul și fratele mai mic al triunghiului Bermudelor. Cel mai mult au de suferit din cauza lui vapoarele și avioanele care zboară deasupra lacului. Piloții se plâng mereu că atunci când zboară pe aici, aparatele de bord încep să indice valori greșite.

Inele gigantice pe gheață

Uneori la suprafața lacului pot fi văzute inele gigantice de origine incertă. Ele sunt atât de mari încât pot fi observate doar din aer. Pentru prima dată ele au fost observate în anul 1999. De atunci ele au fost văzute în anii 2003, 2005 și 2009. De fiecare dată ele apar într-un loc nou.

Cercurile magice de pe Olihon

Olihon este cea mai mare insulă din acest lac. Uneori pe această insulă la sol pot fi observate inele perfecte de iarbă mai închisă la culoare. Mărimea inelelor poate ajunge până la 10 metri în diametru. Oamenii care cred în extratereștri se grăbesc să afirme că aceste inele s-au format în urma aterizării navelor cosmice…

Apa strălucitoare

Pare incredibil, dar apa lacului Baikal este luminescentă! Acest fenomen nu poate fi observat cu ochiul liber, însă cercetătorii de la Universitatea de Fizică din Moscova afirmă că apa Baikalului are o lucire mai intensă decât apa obișnuită. Cauza acestei curiozități acvatice pare să fie gazul metan din apă, care conferă o strălucire aparte apei lacului.

Îți propunem în video-ul de mai jos să urmărești  și valurile de gheață ale lacului Baikal

Dacă te-a impresionat și ai vrea să vizitezi cândva acest lac neobișnuit, atunci fă share acestui articol pe Facebook, să afle și pritenii tăi despre acest colț al naturii atât de frumos și plin de mistere în același timp.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante