Ceașca perfectă de cafea ascunde secrete matematice

by Ana Balan on Nov 16, 2016 Știați că 849 Vizualizari

Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula „cafelei perfecte”. În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunțe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătățească gustul printr-o abordare științifică, informează miercuri BBC.

Mai multe calcule ce au stat la baza unui experiment au dezvăluit noi procese care stau în spatele extracției cafelei de către un filtru. Asta i-ar putea ajuta pe băutorii de cafea ce vor să bea o ceașcă perfectă.

Cafeaua conține mai mult de 1.800 de compuși chimici și este una dintre cele mai savurate băuturi din lume, aproximativ două miliarde de cești fiind băute zilnic. Chiar dacă noțiunea de ”cafea perfectă” este subiectivă, doi matematicieni de la University of Limerick și de la University of Portsmouth arată cum ar putea ajunge fiecare din noi la această ceașcă.

Experimentul a analizat mărimea fragmentelor de cafea măcinată, descoperind că sunt două procese de extracție: o parte din extracție se face la suprafața boabelor, în mod rapid, iar celălalt, mai lent, asigură extracția cafelei din interior, arată bbc.co.uk.

Citeşte şi: Ce nu știai despre cafea

Măcinarea prea fină a cafelei produce o băutură foarte amară, deoarece foarte multă cafea este extrasă din boabele astfel mărunțite. Măcinarea mai grunjoasă poate rezulta într-o cafea slabă și chiar apoasă. Astfel, conform cercetătorilor, nu ar trebui să mai afirmi că ”o să macin cafeaua atât de fin”, ci o să spui că ”vreau atât de multă cafea extrasă din boabe, iar asta e mărimea exactă de fragmente pe care o doresc”. În acest mod, băutorii de cafea ce își macină singuri boabele vor putea să optimizeze exact modul în care prepară cafeaua, în funcție de ce consideră perfect.

Experimentul ar putea avea aplicații și la nivel comercial, având în vedere că filtrele de cafea ar putea optimizate pentru anumite niveluri de finețe ale boabelor măcinate. De asemenea, fluxul de apă ce trece prin filtru ar putea fi ajustat ca debit și ca formă, pentru o băutură ideală.

Următorul pas al cercetării dorește să analizeze și influența pe care o are modul în care este așezată cafeaua în filtru, dar și influența jetului de apă asupra acesteia, pentru a descoperi cum influențează acești factori gustul cafelei.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!