Odiosul descoperitor: Cele mai mari gafe și crime ale lui Cristofor Columb!

by Ana Balan on Nov 19, 2016 Știați că 1546 Vizualizari

Biografia lui Cristofor Columb este mai mult necunoscută decât cunoscută. Numele lui este învăluit în legende și el este considerat unul dintre cei mai misterioși oameni din istorie. Până acum el a fost cunoscut doar ca cel care a descoperit America. Însă istorici ca Hovard Zeenn schimbă în prezent această perspectivă. ”Apariția în Lumea Nouă a europenilor a marcat startul colonizărilor în masă și a exterminării popoarelor native”, scrie acest istoric.

 

Nu se știe cine a fost Columb înainte de marea lui expediție. Unii spun că a fost de fapt un pirat și un comerciant cu robi, care ulterior a ascuns acest lucru din biografia sa. Într-adevăr, Columb s-a aflat mult timp pe coastele Africii de Vest, unde comerțul cu robi era la dânsul acasă. Alții afirmă că acesta s-a născut într-o familie simplă țărani, astfel încât nu iubea să vorbească despre descendența sa din straturile de jos ale societății.

 

Prima localitate înființată în Lumea Nouă a fost La-Navidad (Nașterea) de pe insula Haiti. În 1492 una din corăbiile lui Columb a naufragiat, dar echipajul navei a reușit să ajungă până la mal. Columb a luat decizia să-i lase pe naufragiați pe insulă, pentru că nu avea multe rezerve de hrană pe corăbiile sale, totodată fiind încrezut că aceștia în scurt timp vor supune populația locală. Însă peste un an, când Columb s-a întors pe insulă, el a aflat că toți spaniolii lui au fost omorâți de localnici, pentru că aceștia se comportau urât cu ei.

 

Cea mai mare gafă a lui Columb a constat în faptul că el considera că el a ajuns în Asia. Însă aceasta se afla la o distanță de 3 ori mai mare. În coloniile înființate Columb a instaurat legi foarte stricte. Atât coloniștii spanioli cât și nativii erau crunt pedepsiți când încălcau ordinile lui. Columb a fost atât de crud cu supușii săi, încât aceștia s-au plâns regelui. După aceasta Columb a fost adus legat în Spania. Însă regele Ferdinand nu doar că l-a eliberat, dar i-a mai finanțat o expediție, a 4-a la număr. 

Ajuns din nou în Lumea Nouă, ambițiosul Columb a cerut de la rege să fie numit vice-Rege a Lumii Noi. Ferdinand, desigur, l-a refuzat. Totodată, Columb a cerut ca coloniile nou-create să fie compuse nu din spanioli liberi, ci din întemnițați. Regele a găsit această idee foarte bună, pentru că așa se reduceau cheltuielile pentru întreținerea lor. Însă ajunși în Lumea Nouă, foștii întemnițați nu ezitau să se răscoale contra puterii existente.

Principalul motiv care l-a făcut pe Columb să pornească într-o expediție atât de lungă a fost goana după faimă și bani. El s-a angajat să aducă mult aur în Spania, dintre care a 10 partea îi revenea lui. Totodată, el a promis regelui că va poate aduce ”atâția robi, cât va fi nevoie”.

Columb nu a putut găsi mult aur la aborigeni, însă robite au fost populații întregi. 500 de oameni dintre aceștia, cei mai puternici bărbați și cele mai frumoase femei au fost aleși pentru a fi duși în Spania, însă 200 din ei au murit pe drum. Restul robilor au fost impuși să lucreze în ocne și pe plantații.

Moartea lui Columb a survenit în anul 1506, însă nu a fost observată de nimeni, pentru că faima lui ținea doar de domeniul trecutului. În America în prezent Columb este considerat un om controversat. Astfel, de Ziua lui Columb unii îl celebrează, iar alții protestează, scandând ”Ucigașul”.

Ție îți rămâne să decizi cine a fost Columb în realitate.

Dacă ți-a plăcut acest articol, arată-l și prietenilor tăi!

 

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!