Curiozități interesante despre Lună

by Ana Balan on Nov 22, 2016 Știați că 1183 Vizualizari

Luna, satelitul natural al Pământului a stârnit curiozitatea și interesul oamenilor de știință, astrologilor, astronomilor, poeților, fotografilor etc. Mai pe scurt, luna ne fascinează pe toți. Ne place să o privim, să o fotografiem, să ne plimbăm sub clar de lună. Unii ne-am dori să ne plimbăm pe lună sau chiar să locuim acolo, dacă ar fi posibil.

Iată câteva curiozități interesante despre lună:

1. Dacă ne imaginăm că am putea călători pe lună cu autoturismul, ei bine am avea nevoie de aproximativ o jumătate de an dacă vom conduce cu o viteză medie de 95 km/h.

2. Unii oameni spun că somnul le este influențat de fazele Lunii. Oamenii de știință au făcut studii în acest sens și au dovedit că într-adevăr somnul ne este ma agitat și de o calitate mai proastă atunci când este lună plină și mult mai odihnitor când este lună nouă.

3. Măsurătorilor realizate de Lunar Laser Ranging Experiment arată că Luna se îndepărtează de Pământ cu 3.8 cm pe an. Aceasta înseamnă că în 50 de miliarde de ani Luna va fi la o distanță de două ori mai mare decât în prezent.

4. Datorită faptului că Luna are o atmosferă aproape inexistentă, căldura nu este reținută și temperatura la suprafață variază de la 134 la -153 grade Celsius.

5. La fiecare 100 de ani Luna provoacă un decalaj de 2 milisecunde, ceea ce se traduce prin alungirea timpului. Tot Luna este cea care provoacă fluxul și refluxul apei mărilor și oceanelor.

6. Cei mai mulți dintre noi știm că primul om care a pășit pe Lună a fost Neil Armstrong. Știți câți oameni au ajuns, în total, de-a lungul timpului pe Lună? Doar 12 oameni: Neil Armstrong (1969), Edwin „Buzz” Aldrin (1969), Pete Conrad (1969), Alan Bean (1969), Alan Shepard (1971), Edgar Mitchell (1971), David Scott (1971), James Irwin (1971), John Young (1972), Charles Duke (1972), Eugene Cernan (1972), Harrison Schmidt (1972).

7. În 1609, Galileo Galilei a fost primul om care a descris suprafața Lunii ca fiind muntoasă și nu plată cum se credea la vremea respectivă.

8. O zi întreagă pe lună, din momentul în care răsare Soarele și până când acesta răsare din nou, are o lungime de 29,5 zile pământești.

9. Dintre cele 6 steaguri care au fost ancorate pe Lună, 5 sunt încă în picioare.

10. Atunci când se întâmplă să fie de două ori lună plină în aceeași lună calendaristică, fenomenul se numește Lună Albastră.

11. Pe lună există o conexiune la internet de mare viteză. Aceasta funcționează cu 19 mbps.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!