Cum a fost descoperită cafeaua?

Recomandat by Ana Balan on Nov 30, 2016 Știați că 857 Vizualizari

Nu se ştie cine a avut bucuria de a bea prima ceaşcă de cafea. Există o legendă de acum mii de ani care spune că abisienii din estul Africii erau atraşi de mirosul plăcut al unui arbust ce ardea. Ei au mestecat din fructele acestuia, le-a plăcut şi au hotărât să facă o băutură din ele. Astfel a apărut şi cafeaua.

Până în secolul 15, într-un singur loc creştea copacul de cafea. A urmat apoi Arabia. De atunci, următorii 200 de ani, cafeaua din întreaga lume a provenit din Yemen, sudul Arabiei.

În secolul 17, olandezii au început să crească cafeaua şi să o distribuie în diferite ţări tropicale. Englezii au luat cafeaua din Jamaica, care a luat cafeaua din sudul şi centrul Americii. Curând cafeaua a devenit populară în Europa şi Americi.

Copacului de cafea îi prieşte climatul tropical, dar se dezvoltă bine şi pe dealuri bine drenate. Acest tip de sol şi climat se regăseşte în Brazilia, una dintre cele mai mari producătoare de cafea din lume.

În Brazilia se regăsesc cele mai mari plantaţii de cafea din lume, unele dintre ele conţin şi milioane de copaci de cafea şi se întind pe kilometri întregi. Ţări unde regăsim cantităţi mari de cafea sunt Venezuela, Columbia, Guatemala, Mexic, vestul Indiei şi Java.

Termenul de Mocha şi Java făceau referire la locul de unde provin. Astăzi nu mai este aşa, ci reprezintă anumite tipuri de cafea. În Brazilia găsim cafeaua Rio şi Santos, cele mai cunoscute tipuri de cafea. Santos este şi cel mai mare port de cafea din Brazilia.

În lume există peste 25 de soiuri de cafea care cresc sălbatic în ţările tropicale, doar două produc fructe ce au o savoare aparte atunci când sunt prăjite.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!