Cel mai scurt test IQ din lume: are doar 3 intrebari,dar...

by Ana Balan on Dec 1, 2016 Știați că 931 Vizualizari

Oamenii caută în mod constant să înţeleagă, să definească şi să-şi valideze existenţa. Testele de IQ sunt foarte populare tocmai pentru că ne permit să ne comparăm cu alte persoane din punct de vedere al inteligenţei. Următorul test este considerat unul dintre cel mai scurt din lume şi chiar dacă la prima vedere pare simplu, în realitate este foarte înşelător.

Testul de Reflecţie Cognitivă este considerat cel mai scurt test de inteligenţă şi constă în doar trei întrebări. Este interesant şi pentru că demonstrează că o problemă în aparenţă simplă este mai grea decât se aşteaptă cei mai mulţi. 

Iată cele trei întrebări:

 1. O carte şi un caiet costă în total 5,57 lei. Cartea costă cu 5,06 lei mai mult decât caietul. Cât costă caietul?

 2. Dacă durează cinci minute pentru ca cinci maşini să facă cinci piese, cât timp durează pentru ca 100 de maşini să facă 100 de piese?

 3. Într-un lac există un petic de nuferi. În fiecare zi, peticul îşi dublează mărimea. Dacă este nevoie de 48 de zile să acopere întregul lac, de câte zile este nevoie pentru a fi acoperit doar jumătate din lac? 

Cei mai mulţi oameni dau următoarele răspunsuri: 

1. 0,51 lei 

2. 100 de minute 

3. 3,24 de zile 

Aceste răspunsuri sunt greşite. Când sunteţi pregătiţi, uitaţi-vă mai jos la răspunsurile corecte şi aflaţi cum ajungeţi la ele 

1. Caietul costă de fapt 0,25 lei Cartea+Caietul=X + (X+5,06) =5,57 Deci 2X+5,06=5,57  2X=0,51 X= 0,25 

2. Durează 5 minute pentru a face 100 de piese Cinci maşini pot face cinci piese în cinci minute, aşadar o maşină face o piesă în cinci minute. Aşa că dacă avem 100 de maşini, acestea vor face 100 de piese în cinci minute. 

3. Va dura 47 de zile pentru ca peticul de nuferi să acopere jumătate din lac Dacă peticul îşi dublează mărimea în fiecare zi, asta înseamnă că îşi va înjumătăţi dimensiunea în sens opus. Aşa că în ziua cu numărul 47, lacul va fi pe jumătate acoperit. 

Într-un studiu ce a vizat 3.500 de persoane, 33% dintre acestea au greşit toate cele trei răspunsuri, iar 83% au greşit cel puţin unul. Voi la câte aţi răspuns corect? Vă invităm să împărtăşiţi în secţiunea dedicată comentariilor.  

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante