Lucruri mai puțin știute despre Moș Nicolae

by Ana Balan on Dec 5, 2016 Știați că 1152 Vizualizari

Moș Nicolae aduce daruri copiilor în seara de 5 decembrie. Cei cuminți primesc cadouri, iar cei neascultători, câte o nuielușă. În tradiția românească, acesta ajută văduvele, orfanii și fetele sărace, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, apără soldații pe timp de război, fiind invocat în timpul luptelor și se mai spune că apare pe un cal alb.

Însă există o serie de lucruri mai puțin știute despre sfântul apărător al soldaților.

1. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae – Sinterklaas sau Sfântul Klaus, adică Sfântul Nicolae. Așadar el este cel care a inspirat numele lui Moș Crăciun, care este, de fapt, o derivație a numelui Nicolas.

2. Sfântul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec care s-a născut în jurul anului 270 și a murit pe 6 decembrie 343.

3. Relicvele sfântului Nicolas se află pe teritoriul mai multor țări, în mai multe biserici, însă majoritatea oaselor sale se află într-o biserică din Bari, Italia. Bazat pe aceste relicve, o echipă de cercetători din Marea Britanie a reușit să îi reproducă grafic chipul, informează desprecopii.com. Moș Nicolae era o persoană scundă și, se pare, avea nasul spart, când a murit.

Iata si poza lui așa cum au reconstituit-o cercetătorii englezi:

Legenda spune ca în insula Myra, osemintele Sfântului produceau an de an un lichid de consistența apei, numit mana, care avea puteri miraculoase. După ce acestea au fost furate și aduse în Bari, au continuat să produca mana. Astfel că, până în zilele noastre, mana este în continuare extrasă din mormântul Sfântului Nicolae în fiecare an, în data de 6 decembrie.

4. Tradiția de a pune șosete pentru cadouri vine de la Moș Nicolae, deoarece el făcea daruri secrete copiilor, iar uneori punea monede în șosetele lor.

5.Din popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. Moș Nicolae este bătrân și are barba alba, iar în această zi Moșul își scutură barba, deci trebuie să ningă. De regulă, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie și se spune că dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna. În ziua de Sf. Nicolae începe ziua să se mărească.

6. În această zi se fac vrăji, farmece și pronosticuri meteorologice, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou și se prognozează rodul livezilor pentru anul viitor.

7. În Evul mediu, măicuțele și călugării așezau la ușă, pe furiș, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

8. Sfântul Nicolae este patronul marinarilor iar conform legendelor, toți marinarii vin pe uscat la slujbă, tradiție care chiar este respectată de sute de ani în Olanda.

9. O părticică din moaștele Sfântului se află și în România, la Mănăstirea Aninoasa din judeul Argeș.

10. Se spune că Sfântul Nicolae păzește Soarele, care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile din miazănoapte – pentru a nu lăsa lumea fără lumină și căldură.

11. În popor se mai spune că nuielușa care se oferă copiilor neascultători trebuie să fie de măr și dacă este pusă în apă și va înflori până la Naşterea Domnului, adică de Crăciun, înseamnă că sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

12. Sfântul Nicolae este unul dintre numele cele mai îndrăgite şi mai răspândite. Numele este format din cuvintele greceşti nike – victorie, biruinţă şi laos – popor, om ce face parte dintr-un popor victorios.

În România există aproximativ 811.200 de români care au numele Nicolae, Nicoleta sau alte nume derivate din “Nicolae”:peste 523.000 sunt bărbați, iar peste 287.900 sunt femei.  

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!