De ce si-a asuns Eliade trecutul legionar?

Recomandat by Ana Balan on Dec 5, 2016 Știați că 896 Vizualizari

Afilierea lui Mircea Eliade, ramas in cultura universala in primul rand ca istoric si filosof al religiilor, la extrema dreapta romaneasca din anii ’30 este un fapt recunoscut.

Inainte de a-si incepe spectaculoasa cariera internationala, tanarul savant roman, proclamat si autoproclamat „sef” al generatiei sale, s-a alaturat idealurilor acestei miscari.

A fost mai degraba o adeziune decat o apartenenta, sustin specialistii, mult indatorata profesorului Nae Ionescu, ideolog al Garzii de Fier, caruia Eliade i-a fost asistent cativa ani, publicand articole despre „omul nou”, „renasterea legionara”, „ortodoxismul” si „romanismul”, in concordanta cu filosofia gruparii conduse de Zelea-Codreanu.

Este un episod incontestabil din biografia carturarului, episod pe care, decenii mai tarziu, protagonistul a evitat intotdeauna sa-l clarifice. Refuzul sau a starnit o intrebare fireasca: de ce si-a ascuns Eliade, personalitate de importanta cruciala in cultura moderna, trecutul legionar?

Ambiguitatea ca „solutie”
Acesta a inceput sa iasa la iveala in strainatate in anii ‘70, mai exact in 1972, cand un articol tiparit in publicatia „Toladot” din Israel spunea fatis ca Eliade a facut parte din Legiunea Arhanghelului Mihail, potrivit unui document la vremea respectiva nepublicat: jurnalul lui Mihail Sebastian, cu insemnari din perioada 1935-1945, scrie piatza.net.

Savantul Gershom Scholem, oarecum apropiat de Eliade, i-a cerut acestuia explicit o reactie la acuzatie. Iar Eliade a ales calea ambigua, negandu-si colaborarea cu ziarul legionar „Buna Vestire”, sustinand ca a fost eliberat din lagarul de la Miercurea-Ciuc, in care petrecuse mai multe luni (in 1938), alaturi de Nae Ionescu, pentru ca „autoritatile” si‑au dat seama ca este o greseala. N-a scris niciun cuvant despre „declaratia de desolidarizare” cu Garda de Fier pe care, potrivit documentelor invocate de mai multi cercetatori, o semnase in secret.

Ocaziile de a elucida suspiciunile au tot continuat sa apara. Din 1972 si pana in 1986, cand a murit la Chicago, Eliade nu a reactionat, in ciuda numeroaselor ocazii avute, intru clarificarea acestui aspect.

In studiul „Mircea Eliade. Anii tulburi: 1932 – 1938″, Mihaela Gligor aduce argumente solide in sprijinul ipotezei, de altfel cea mai raspandita, ca „Eliade nu a crezut in scopurile politice ale Garzii de Fier, insa era de acord cu obiectivele spirituale proclamate de Codreanu. Legiunea exprima, in acest sens, incorporarea idealurilor generatiei sale.”

Incapabil sa-si cerceteze trecutul”

In volumul „Mircea Eliade. Prizonierul istoriei”, considerat una dintre cele mai bune biografii ale carturarului, pentru care Florin Turcanu a castigat in 2006 Premiul „Cartea anului”, autorul se apleaca temeinic asupra acestui aspect. In capitolul intitulat „Imposibila marturisire”, il comenteaza nuantat:
„Problema pe care o ridica biografia lui Eliade dupa razboi nu este ca a ramas antisemit. Contrariul pare mai aproape de adevar, ceea ce corespunde imaginii liberale si cosmopolite pe care a stiut sa si-o creeze in mediul american.

Totodata insa, Eliade s-a dovedit incapabil sa-si cerceteze trecutul luand distanta critica necesara fata de el. Exemplele adunate in aproape trei decenii nu sugereaza faptul ca fostul membru al Garzii de Fier ar fi purtat in permanenta o masca pentru a-si ascunde adevarate sentimentele fata de evrei.
Cu toate acestea, ele contribuie si mai mult la crearea imaginii contradictorii a unui om care a vrut in acelasi timp sa ramana fidel fostilor sai prieteni legionari, ca si fata de aceea ce el considera a fi aspectul pozitiv al Garzii de Fier, lasand in urma episodul antisemit, refulandu-l si refuzandu-l atat sa-l examineze, cat si sa-l marturiseasca.”

“Eliade nu a crezut in scopurile politice ale Garzii de Fier, insa era de acord cu obiectele spirituale proclamate de Codreanu.”

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!