INCREDIBIL! Aurul și alte metale valoroase pot fi extrase din… fum

by Ana Balan on Dec 20, 2016 Știați că 1186 Vizualizari

Prin arderea cărbunelui sunt emise în atmosferă o mulțime de componente ce ar putea fi utile. Sunt elemente și substanțe chimice care, dacă ar fi captate, nu doar că n-ar mai polua aerul, dar ar putea fi preschimbate în… bani sunători. În prezent, se află în testare un ingenios dispozitiv de captare a mineralelor din fum, care poate fi montat pe centralele termice în care se ard cărbuni.

Sistemul a fost creat și brevetat în Rusia pentru extragerea aurului și a altor elemente valoroase. Ziarul „The Siberian Times” anunță că, în acest mod, din fiecare tonă de cărbune care provine din regiunea Amur (Rusia) se poate obține până la un gram de aur curat.

Dispozitivele de acest fel pot fi montate la nivelul coșurilor de evacuare ale centralelor existente în locuințe și în obiectivele industriale. Fumul provenit din arderea cărbunilor va trece printr-un sistem de separare eficient. „Impuritățile” captate din fum sunt spălate cu apă, care va fi trecută, apoi, prin filtre speciale.

Andrey Konyushok, vicepreședinte al Centrului Științific Amur declară: „Dispozitivul este primul pas pentru a face din cărbune nu doar o sursă de căldură, dar, de asemenea, și o excelentă sursă de minerale valoroase.”  Tot el adaugă: „cărbunele brun produs în regiunea Amur conține aur, argint, metale grupa platinei, precum și alte metale rare.” Ideea de a produce un filtru care să capteze mineralele existente în fumul evacuat prin coșurile centralelor termice a apărut după ce s-a descoperit că, în cărbunele brun extras din regiune sunt prezente numeroase elemente chimice prețioase.

Fiecare tonă de cărbune extras în regiunea Amur conține cantități considerabile de aur. Pe durata unei ierni siberiene, o centrală pe cărbune (una de mari dimensiuni) poate elibera, prin arderea acestui cărbune, câteva kilograme de aur, după unele calcule. Aur ce ar putea fi captat și valorificat!

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante