Istoriia artificiillor-o istorie „explozivă”!

by Ana Balan on Dec 22, 2016 Știați că 907 Vizualizari

Artificiile au fost folosite pentru prima dată în China secolului VII, pe vremea Dinastiei Tang. Se credea că zgomotul provocat de către artificii avea puterea de a alunga duhurile rele, aducând, în același timp, fericirea și bunăstarea.

Cei care au născocit artificiile sunt chinezii. Ei au încorporat folosirea lor în cadrul celor mai importante festivaluri și sărbători, cum ar fi Anul Nou Chinezesc. Spre deosebire de practica existentă în China, japonezii de odinioară nu lansau artificii de Anul Nou, ci le utilizau cu alte ocazii, spre a alunga spiritele rele.

Pe data de 3 iulie 1776, John Adams, cel care a fost primul vicepreședinte și cel de-al doilea președinte al Statelor Unite ale Americii, îi scria soției sale că el consideră că focurile de artificii ar trebui folosite spre a sărbători independența Americii față de Regatul Marii Britanii. Din acea epocă datează utilizarea artificiilor, la americani, de Ziua Independenței.

Întâi au apărut artificiile și apoi armele de foc. Inventarea primelor a dus la crearea armelor de foc și nu invers. Chinezii au folosit cei dintâi artificiile, dar italienii le-au dezvoltat pentru a crea spectacole cerești nemaivăzute. Tot italienii au observat primii că adăugarea unor elemente chimice în conținutul artificiilor crează scântei de diferite culori. Bariul produce scântei verzi, sodiul generează scântei galbene, litiul și stronțiul duc la formarea unor scântei roșii.

În ciuda a ceea ce se crede de obicei, nu Marco Polo a adus praful de pușcă din China în Europa, la sfârșit de secol XIII. Praful de pușcă a ajuns pe continentul nostru după ce a fost preluat de la arabi, anterior fiind transportat de-a lungul Drumului Mătăsii. Multă vreme, chinezii au încercat să țină la secret descoperirea și modul de utilizare al prafului de pușcă. N-au reușit!

Focurile de artificii de culoare albastră sunt cel mai greu de obținut, de către pirotehnicieni. În schimb, focurile de artificii de culoare roșie, portocalie, verde sau albă sunt foarte ușor de produs.

Curiozități din toată lumea:

În Anglia, primul foc de artificii a fost obținut la 1486, cu ocazia nunții regelui Henric al VII-lea, în vreme ce, în America, se spune că cel dintâi foc de artificii a fost aprins de către căpitanul John Smith în Jamestown, Virginia, pentru a-i impresiona pe amerindieni și a le induce teama.

În fiecare an, în Filipine se desfășoară un concurs de lansare a artificiilor, „World Pyro Omlympics”, în care competitori de pe toate meridianele lumii se întrec, cu dorința de a crea cele mai frumoase focuri de artificii.

Celor care confecționează artificii li se recomandă să poarte haine confecționate din bumbac, deoarece îmbrăcămintea confecționată din materiale sintetice poate duce la formarea și acumularea curenților electrostatici, care ar putea determina detonarea amestecului pirotehnic, cu producerea de accidentări.

Cel mai grandios spectacol de artificii a avut loc în luna noiembrie a anului 2014, în Norvegia. Spectacolul, realizat cu prilejul sărbătoririi zilei constituției norvegiene, a durat o oră și jumătate.

Pe durata unor sărbători tradiționale, locuitorii din Beijing sunt rugați să fie moderați în utilizarea artificiilor, deoarece în trecut folosirea lor excesivă a dus la niveluri record ale poluării aerului din marele oraș.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante