Cum Elveția și-a rezolvat problema gunoiului stradal?

by Ana Balan on Jan 3, 2017 Știați că 1197 Vizualizari

De obicei turiștii care vizitează Elveția sunt impresionați de curățenia orașelor și satelor de aici și nu de puține ori încearcă să afle cum a putut fi realizat acest lucru.

Sortarea gunoiului este o practică preluată de multe țări, însă în Elveția ea a fost dusă până la extrem. Sau poate chiar până la absurd…

Este sortat absolut tot și acest sistem nu cunoaște excepții. În Elveția funcționează o democrație absolută, la care participă toți cetățenii. Dacă nu ești de acord cu ceva – plătești amendă. Aceasta este mentalitatea lor: elvețienii pur și simplu iubesc să trăiască în curățenie!

Faptul că ești bogat nu îți acordă nici un privilegiu, de aceea nu de puține ori poți vedea un bărbat ieșind dintr-o mașină luxoasă în preajma tomberoanelor, aruncând cu grijă, hârtia, plasticul și sticlele în fiecare tomberon separat.

Elveția este în top în ceea ce privește indicele de reciclare. Astfel, 90% dintre sticle nu ajung la groapa de gunoi, ci sunt refolosite!

Există tomberoane pentru fiecare culoare a sticlei: unul pentru sticlă albă, altul pentru verde și tot așa. De asemenea, înainte de a arunca aceste sticle elvețienii sunt obligați să scoată capacele de pe ele. Pentru capace există un tomberon special…

În această țară 60% dintre bateriile (acumulatoarele) uzate merg la reciclare. Restul gunoiului la fel se aruncă separat: aparatele electrice, cutiile metalice, uleiul pentru motor, resturile de animale (este interzis să îngropi un animal decedat), becurile arse, absolut totul se aruncă separat pentru a fi reciclat ulterior. Lista este atât de lungă încât ți se face rău…

Unii ar crede că cei mai șmecheri aruncă gunoiul la nimereală, însă statul elvețian a prevăzut și asta. Astfel, elvețienii plătesc impozit pentru cantitatea gunoiului aruncat, aproximativ 3 euro pentru 1 kilogram. Însă dacă dai gunoiul la reciclare – nu plătești nimic. Bună motivație, nu-i așa?

Există chiar și o poliție a gunoiului! Dacă cineva aruncă la nimereală un lucru, vine poliția și încep căutările. Dacă infractorul este găsit (iar de cele mai multe ori el este găsit) atunci el va fi obligat să plătească o amendă de 10.000 euro! Ai aruncat o sticlă în pădure – 10.000 de euro! Ai lăsat în stradă o coajă de banană – 10.000 de euro! Este o lege foarte dură, dar care funcționează sută la sută.

Însă în ani ’80 situația ecologică în Elveția era cu totul alta. Țara este destul de mică și pe atunci nu dispunea de loc pentru gunoi, de aceea apa râurilor și lacurilor era infectată și poluată cu fosfați iar solul conținea o mulțime de metale grele. Deșeurile menajere erau aruncate la nimereală, de aceea în scurt timp țara a început să se sufoce în propriul gunoi.

Atunci și a fost pusă problema politicilor ecologice și a reciclării. De atunci aceste politici sunt puse în practică cu mult pedantism, iar rezultatele sunt remarcabile. Elveția în prezent este una dintre cele mai curate țări ale lumii. Apa din râuri și lacuri este transparentă, iar cea din robinet poate fi băută fără vreun pericol pentru viață. Care este deci cheia succesului elvețienilor? Răspuns: Este statul elvețian, adică singuri elvețienii! Cetățenii au fost impuși să facă curățenie în propria țară și lor asta le-a reușit!

Concluzia este simplă: dacă vrei cu adevărat să faci ceva – atunci faci!

Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, atunci distribuie-l prietenilor tăi!

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!