Șocant! Iată ce se întampla pe planeta Pământ în ultimii ani

by Ana Balan on Feb 1, 2017 Știați că 1238 Vizualizari

În toți acești ani noi am fost foarte neglijenți! A venit momentul să ne trezim! Stratul de ozon dispare, ghețarii polari se topesc — și totul se întâmplă din cauza variației de temperatură de pe globul pământesc.

Chiar mai mult, noi — rasa umană — aducem o uriașă contribuție negativă în procesul de distrugere a planetei noastre. Doar noi putem să ne bucurăm din plin de viața noastră și, drept rezultat, să lăsăm generațiilor viitoare o planetă „sănătoasă” și „vrednică”.

Vrem să vă prezentăm o colecție de fotografii, care arată consecințele încălzirii globale.

1. Acesta este podul Enterprise, care trece peste lacul Oroville. În stânga se află fotografia lacului realizată în 2011, iar în dreapta — același lac în 2014.

Datorită încălzirii globale, statul California s-a ciocnit de cea mai teribilă inundație din istorie, care a determinat modificarea reliefului și pierderea multor galoane de apă dulce.

2. Ghețarii arctici (1980 și 2012).

Conform prognosticului specialiștilor, Arctica va fi complet eliberată de gheață spre sfârșitul verii din anul 2040. În această regiune locuiesc aproximativ 4 milioane de oameni. Schimbarea condițiilor climatice din acest teritoriu uriaș poate determina numeroase uragane și alte catastrofe naturale.

3. Marea Barieră de Corali (2002 și 2014)

Marea Barieră de Corali este casa câtorva mii de specii de animale și plante. Creșterea temperaturii apei determină schimbări semnificative în cantitatea florei și faunei. Chiar mai mult, acest teritoriu s-a ciocnit de o problemă cunoscută sub numele de „albire”: procentajul ei a crescut de la 50 la 75.

4. Arhipelagul San Blas din Panama (2002 și 2014)

Toate insulele aflate în apropiere au fost inundate. Ridicarea nivelului de apă a determinat distrugerea în masă a bunurilor localnicilor. Acest fenomen i-a determinat pe locuitorii de aici să-și caute adăpost și, drept consecință, să plece destul de departe de locurile lor natale.

5. Marea Aral (1989 și 2014)

Marea Aral era considerată a patra cea mai întinsă mare de pe globul pământesc. Pe parcursul ultimilor 40 de ani din ea nu a rămas practic nicio urmă.

6. 1926 și 2008. Ghețarul Grinnell din Montana.

Topirea ghețarilor, ca regulă, contribuie la formarea unor noi pârâiașe și chiar râuri, ceea ce determină în mod inevitabil creșterea nivelului oceanului planetar. În ultimul secol acest nivel a crescut de la 10 la 20 cm. Dar până în 2100 această cifră se poate mări semnificativ — până la 25-58 cm.

7. Ghețarul Muir din Alaska (1800 și 2005)

Bruce Molnia a creat proiectul de colectare a fotografiilor ghețarilor din Alaska. El aduna poze ale unora și acelorași ghețari, dar realizate în decenii și chiar secole diferite. Comparând aceste cadre, el a demonstrat întregii lumi consecințele îngrozitoare ale încălzirii globale.

8. 1930 și 2005: ghețarul Pedersen din Alaska.

Din cauza topirii ghețarilor, brusc s-a mărit nivelul de apă, ceea ce a determinat reducerea terenului uscat din această regiune. Ghețarii sunt considerați surse indispensabile de apă dulce. Însă când ei se topesc, apa dulce nimerește în mări și oceane, se amestecă cu apa sărată și nu mai poate fi utilizată pentru băut!

.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!