Top10 Cele mai mari insule din lume

by Ana Balan on Feb 5, 2017 Știați că 1260 Vizualizari

Primele mari zece teritorii înconjurate de apă însumează peste 6,82 milioane de kilometri pătraţi.Howandwhy.ro prezintă insulele cu cea mai mare suprafaţă din lume, cu excepţia Australiei, care este catalogată drept continent şi nu insulă.

1. Groenlanda

Suprafaţă: 2.130.800 kilometri pătraţi

Cu o populaţie de puţin peste 51.000 oameni, Groenlanda este locuită de eschimoşi şi europeni, fiind administrată de Danemarca. Cu toate că este inclusă în Regatul Danemarcei, cea mai mare insulă din lume nu face parte din Uniunea Europeană. După Cel de-al Doilea Război Mondial, datorită unor interese geopolitice, SUA a vrut să cumpere Groenlanda, oferind 100 milioane dolari, însă Danemarca a refuzat.

 

2. Noua Guinee

Suprafaţă: 785.753 kilometri pătraţi

Aflată în Oceanul Pacific, insula Noua Guinee este renumită pentru suprafeţele încă mari de păduri tropicale şi pentru biodiversitate (aici sunt între 5 şi 10% din speciile de pe întreaga planetă). Pe insulă trăiesc circa 7,5 milioane oameni (8 locuitori/kilometru pătrat). Partea de vest a insulei aparţine Indoneziei, iar partea de est formează statul independent Papua Noua Guinee.

3. Borneo

Suprafaţă: 748.168 kilometri pătraţi

Borneo este cea mai mare insulă din Asia şi este a fost intens disputată între Indonezia şi Malaezia. În prezent, este împărţită între statele Indonezia (73% din teritoriu), Malaezia (26%) şi Brunei (doar 1%). În Borneo se află cele mai vechi păduri tropicale din lume (130 milioane ani), însă acestea se micşorează de la an la an, din cauza exploatării: jumătate din lemnul tropical anual din întreaga lume provine din Borneo.

4. Madagascar

Suprafaţă: 587.713 kilometri pătraţi

Aflată în sud-estul Africii, insula Madagascar este renumită atât pentru peisajele paradisiace, dar şi pentru numeroasele specii de plante şi animale (80% dintre ele fiind unice în lume). Populaţia Madagascarului se ridică la 22 milioane locuitori şi, deşi este una dintre cele mai apreciate destinaţii turistice din lume, peste 90% dintre locuitori trăiesc cu mai puţin de 2 dolari/zi.

5. Insula Baffin

Suprafaţă: 507.451 kilometri pătraţi

Aflată în zona Cercului Polar de Nord, insula Baffin este în Arhipelagul Arctic Canadian, fiind cea mai mare insulă din Canada. Cu o populaţie de aproape 11.000 locuitori, este una dintre zonele cu cea mai mică densitate a populaţiei din lume: 0,02 locuitori/kilometru pătrat. Cea mai importantă calotă glaciară este calota Barnes, cea mai veche din Canada, însă este într-o retragere continuă începând din anii ’50. Pe insulă există peste 10.000 gheţari.

6. Sumatra

Suprafaţă: 473.481 kilometri pătraţi

Aflată în vestul Indoneziei, Sumatra este renumită în întreaga lume datorită pădurilor ecuatoriale şi faunei specifice (tigrul, elefantul şi rinocerul de Sumatra, diverse specii de maimuţe, etc.). Din păcate, în ultimii 35 ani au dispărut jumătate din păduri şi numeroase specii de animale se află în pericol de dispariţie. Circa 22% din populaţia Indoneziei locuieşte în Sumatra, iar din cei peste 44 milioane locuitori, mai bine de 90% sunt musulmani.

7. Honshu

Suprafaţă: 225.800 kilometri pătraţi

Cu o populaţie de peste 103 milioane locuitori, Honshu este cea mai mare şi cea mai aglomerată insulă a Japoniei – aici trăieşte circa 80% din populaţia întregii ţări. Honshu se împarte în cinci regiuni şi 34 prefecturi, inclusiv zona metropolitană Tokyo. Cea mai mare parte a producţiei industriale japoneze provine din Honshu, aceasta reprezentând circa 60% din suprafaţa Japoniei.

8. Victoria Islanda

Suprafaţă: 217.291 kilometri pătraţi

Una dintre insulele arctice ale Canadei, Victoria a fost descoperită în 1826, de către Sir John Richardson şi botezată în cinstea Reginei Victoria a Marii Britanii. Insula are o linie de coastă caracterizată prin prezenţa a numeroase golfuri, fiorduri şi peninsule. De asemenea, pe insula Victoria sunt numeroase lacuri, cel mai mare fiind lacul Ferguson (562 kilometri pătraţi).

9. Marea Britanie

Suprafaţă: 209.331 kilometri pătraţi

Amplasată în nord-vestul continentului, Marea Britanie este cea mai mare insulă din Europa. Cu circa 62 milioane locuitori, este pe locul trei în lume între insulele cu cea mai numeroasă populaţie. Din punct de vedere politic, Marea Britanie include Anglia, Scoţia şi Wales. Înconjurată de peste 1.000 de insule şi insuliţe, Marea Britanie face parte din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

10. Ellesmere Island

Suprafaţă: 196.236 kilometri pătraţi

Parte a grupului numit Insulele Reginei Elisabeta, Insula Ellesmere este în Arhipelagul Arctic Canadian. Aproape jumătate din suprafaţa insulei este acoperită de calote glaciare şi de gheţari, ce alimentează o sumedenie de pârâuri şi de râuri scurte. Totodată, linia de coastă este caracterizată de numeroase fiorduri şi peninsule. Capul Columbia, din nordul insulei, este cel mai nordic punct terestru al Canadei şi al Americii de Nord.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!

Interesante