15 curiozități despre somn

by Ana Balan on Mar 10, 2016 Știați că 7771 Vizualizari

Somnul face parte din rutina zilnică a fiecăruia dintre noi astfel că ar fi poate interesant să cunoaștem mai multe despre această activitate atât de comună.

Somnul este absolut esențial pentru orice ființă umană și nu numai. Chiar dacă oamenii de știință nu au reușit încă de înțeleagă toate misterele somnului, au descoperit destul de multe lucruri în ultimii 25 de ani.

Iată câteva dintre aceste descoperiri:

1. Oamenii își petrec aproape o treime din viață dormind, ceea ce este echivalent de obicei cu 25 de ani de somn.

2. Părinții care au nou-născuți sunt privați de aproximativ 6 luni de somn în primii doi ani de la nașterea copiilor.

 

3. Oamenii ar muri mai repede din cauza privării de somn, decât din cauza foametei. Un om normal rezistă maxim 10 zile fără somn și aproximativ 14 zile fără mâncare.

4. În funcție de sursă se pare că sunt două recorduri în ceea ce privește cea mai lungă perioadă fără somn. Unul vorbește despre 11 zile, pe când altul spune că o persoană a rezistat 18 zile, 21 de ore și 40 de minute fără somn.

Efectele lipsei de somn sunt resimțite sub formă de halucinații, paranoia, vedere încețoșată, vorbit fără noimă, pierderi de memorie și lipsa de concentrare.

5. O cercetare efectuată în anul 1998 a cărei rezultat încă nu a primit o explicație plauzibilă, a arătat că dacă utilizăm o lumină puternică poziționată în partea din spate a genunchiului vom putea să resetăm creierul în ceea ce privește ceasul biologic.

6. Bebelușii dorm 16 ore pe zi, persoanele care au între 3 și 18 ani ar trebui să doarmă 10 ore pe zi, oamenii cu vârsta între 19-55 ani ar fi bine să doarmă 8 ore, iar atunci când ajungem peste 65 de ani sunt îndeajuns 6 ore de somn.

 

7. În timp ce dormim creierul nostru se reenergizează, celulele se regenerează, iar corpul nostru începe să producă hormoni importanți.

8. 12% din populația planetei visează alb-negru, însă înainte de apariția televizorului color procentul acestora era de aproximativ 75%.

9. Militarii britanici, ajutați desigur de cei mai celebrii oameni de știință britanici, au fost primii care au experimentat resetarea ceasului biologic prin stimularea retinei cu o lumină asemănătoare cu cea naturală. În acest fel ei puteau sta trezi pe front până la 36 de ore.

10. Există unele animale precum delfinii care au capacitatea de a-și păstra jumătate din creier activ în timp ce dorm.

11. Lipsa somnului poate cauza o creștere în greutate de aproximativ 1 kg pe săptămână deoarece ni se dereglează echilibrul hormonal și vom simți mai des nevoia de a mânca.

12. Înainte de apariția alarmelor existau oameni special angajați pentru a anunța trezirea. Aceștia aveau niște bețe cu care băteau în geam.

13. Un melc poate dormi chiar și 3 ani în continuu.

14. Este imposibil să strănutăm atunci când dormim.

15. Dysania este acea stare care ne reține atunci când ar trebui să ne dăm jos din pat dimineața.

Somnul deși pare simplu, are și el parte de propriile sale curiozități. Tu câtă importanță îi acorzi acestei activități zilnice?

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!