10 curiozități interesante despre creierul uman

by Ana Balan on Feb 26, 2017 Știați că 1055 Vizualizari

Creierul este de departe cel mai fascinant organ al corpului omenesc. Cercetătorii mai au mult până să-i dezlege toate misterele, aşa că toate experimentele şi studiile nou-apărute asupra funcţionării creierului sunt surprinzătoare şi incitante.

În acest articol, am ales să vă prezentăm 10 curiozităţi cu privire la creierul uman.

1. Impulsurile nervoase care ajung sau sunt emise de creier circulă cu o viteză de peste 270 km/h. Aceasta este explicaţia pentru care simţi durerea imediat după ce fie o arsură sau o înţepătură s-a produs. Nu putem decât să ne întrăm de unde provine această viteză impresionantă cu care circulă impulsurile?

2. Creierul uman foloseşte energia unui bec de 10 waţi pentru a lumina. Interesant este faptul că atunci când gândurile sunt numeroase energia creşte, iar în timpul nopţii există o activitate impresionantă în creier, care ridică numeroase semne de întrebare în rândul specialiştilor. Oare la ce se conectează creierul în timpul somnului?

3. O singură celulă din creier poate să conţină de 5 ori mai multă informaţie decât Enciclopedia Britanică. Din acest motiv, putem spune că în capul omului se află cea mai mare sursă de stocare din câte a descoperit omul până în prezent. Oare ce să facă omul cu atâtea informaţii?

4. Creierul foloseşte circa 20% din oxigenul care intră în plămâni. Aceasta este cauza pentru care medicii ne recomandă să respirăm adânc atunci când trebuie să luam cele mai importante decizii.

5. Creierul este mult mai activ noaptea decât ziua. Acesta pare un paradox, dar se pare că atunci când ne aşezăm în pat, creierul se aprinde precum un calculator şi începe să lucreze. Ce lucrează? Nu se ştie încă.

6. Oamenii de ştiinţă susţin că cu cât IQ-ului unui om este mai mare, cu atât respectivul visează mai mult. Nu se poate spune care este legătura dintre aceste două aspecte. Important de reţinut este că într-o noapte un om normal poate avea mai multe vise, de diferite durate, pe care nu şi le va aduce aminte pe toate de dimineaţa.

7. Neuronii continuă să se dezvolte de-a lungul vieţii umane. Aceşti neuroni se pot compara cu nucleele unui procesor de computer. Diferenţa este că neuronii sunt într-o permanentă dezvoltare ca şi cum viaţa ar continua la infinit.

8. Informaţiile dintre neuroni circulă cu o viteză de 120 metri pe secundă. O viteză impresionantă, care arată încă o dată complexitatea organismului uman.

9. Creierul în sine nu poate simţi durerea. Durerea, însă, este transmisă către senzorii nervoşi care se află în jurul creierului şi astfel este resimţită.

10. Circa 80% din creier este apă. Creierul nu este o masă fermă, de culoare gri, aşa cum am văzut prin cărţi sau la televizor, ci are o formă nedefinită comparabilă cu un jeleu de culoare roz.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!