De ce ti se zbate ochiul? Iată 7 cauze adevărate!

Recomandat by Ana Balan on Feb 27, 2017 Știați că 962 Vizualizari

Superstiţiile împământenite în mintea multor români ne spun că atunci când “ni se zbate ochiul” vom avea parte şi evenimente nefericite ori, din contră, ne aşteaptă o zi bună, presărată cu întâmplări de bun augur.

Adevărul este că ochii care se zbat nu aduc nici ghinion, nici noroc, ci sunt fenomene comune uşor de explicat: muşchii din locul respectiv au mici spasme care se traduc prin mişcări involuntare în jurul ochiului – se aseamănă oarecum cu cârceii care se pun la picioare şi pot avea cauze comune.
Iata 7 cauze medicale FRECVENTE:
1. Stresul
2. Oboseala

3. Ochii uscati
4. Consumul de bauturi excitante
5. Deficiente nutritionale
6. Alergiile
7. Frigul si curentul

Excesul de cafea, lipsa odihnei , stresul –  sunt trei factori majori care stau la baza apariţiei acestor reacţii ciudate a pleoapei.
Deşi aceste spasme (numite şi sindrom Meige) durează foarte puţin şi nu trebuie să ne îngrijoreze, există anumite momente când acestea trebuie luate în serios, în special când au loc pe o perioadă lungă de timp, şi care trebuie să ne trimită direct în cabinetul specialistului.
Tresărirea ochiului apare spontan, fie la un singur ochi, fie la ambii, şi nu este un fenomen care poate fi cumva controlat. Odată aparută, această reacţie poate dura de la câteva secunde până la câteva minute ori chiar zile.

Stresul şi oboseala, principalele cauze ale spasmelor pleoapelor
Alte cauze: iritaţiile oculare, corpurile străine intrate în ochi, abuzul de alcool, alergiile, carenţele nutriţionale şi sindromul de ochi uscat, exceptional tulburari neurologice precum blefarospasmul (clipitul anormal ori spasmele pleoapelor) sau scleroza laterală amiotrofică ( boala Lou Gehrig ).

Blefarospasm. Cauzele acestei exagerări ale mişcărilor de închidere ale pleoapelor sunt variate, (majoritatea lor nefiind motive de îngrijorare) precum:
1.iritaţii ale nervului trigemen (ramurile senzitive) care se pot produce chiar şi în timpul somnului datorită unei poziţii vicioase (poziţia capului doar pe partea stângă)realizându-se compresia acestui nerv.
2.iritaţii ale nervului facial
3.boli neurologice musculare
4.lipsa calciului din organism
De regulă blefarospasmul nu necesită tratament, dar dacă persistă puteţi incerca administrarea unor produse ce conţin calciu sau consultul unui medic neurolog.

Spasmele oculare cu consecinţe mai grave, precum închiderea completă a pleoapei şi contracţia puternică a acesteia, sunt adeseori cauzate de iritaţii pe suprafaţa corneei (porţiune care acoperă irisul şi pupila) sau ale conjunctivei (membrana care acoperă suprafaţa internă a pleoapelor şi suprafaţa anterioară a globului ochilor).
Când trebuie să ne adresăm medicului?
Dacă tresărirea ochiului nu dispare în cursul unei săptămâni sau simptomele se agravează (orbire temporară, fotofobie, vedere în ceaţă, dificultate în a ţine ochii deschişi etc.), ar trebui să vă programaţi la cabinetul medicului oftalmolog. Acesta va efectua un examen de rutină pentru a determina dacă suferiţi de diferite afecţiuni, între care şi sindromul de ochi uscat, posibilă cauză a spasmelor pleoapelor. De asemenea, vor fi evaluate simptome precum sensibilitatea la lumină ori grimase faciale.

Prima măsură: renunţaţi la cafea, stres şi dormiti suficient!
În majoritatea cazurilor, zbaterea ochiului nu necesită tratament specializat şi dispare de la sine. În unele cazuri, însă, este necesară evaluarea medicală, care poate ajuta la atenuarea simptomelor. “Putem spune chiar ca un examen oftalmologic complet funcţionează uneori ca un placebo asupra pacienţilor, <vindecând> instantaneu simptomele”, afirmă Dr. Martinez.
Ceea ce puteţi face pentru a scăpa de această problemă este să încercaţi să evitati stresul, să dormiţi mai mult şi să reduceţi cantitatea de băuturi bogate în cafeină, precum cafeaua, ceaiul ori băuturile energizante. De asemenea, puteţi încerca aplicaţii cu comprese călduţe pentru relaxarea muşchilor fini din jurul ochilor.

Atunci când sunteţi la birou iar acest lucru presupune activităţi cu ajutorul computerului, luaţi pauze dese pentru ca ochii să se relaxeze şi clipiţi mai des pentru a preveni sindromul de ochi uscat. Acasă, puteţi încerca tehnici de relaxare precum yoga, meditaţia sau acupunctura.
În cazurile grave, medicii pot sugera evaluarea unui neuro-oftalmolog, care vă poate recomanda tratamentul cu injecţii de toxină botulinică, pentru a opri, cel puţin temporar, spasmele. În cazul blefarospasmului, este indicată intervenţia chirurgicală numită miectomie, care presupune îndepărtarea anumitor muşchi sau nervi din zona pleoapelor.

Surse selective: csid.ro, copilul.ro, sfatulmedicului.ro

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!