Ce nu știai despre creierul tău

Recomandat by Ana Balan on Mar 11, 2016 Știați că 1208 Vizualizari

Creierul este acela care coordonează toată activitatea și ne ajută să ne achităm de sarcinile de zi cu zi. Cu toții știm că este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru, însă iată și câteva lucruri neștiute despre el.

1. Creierul tău se dezvoltă până la aproape 50 de ani.

2. Din cauza evoluției complexitatea funcțiilor cerebrale este departe de a fi înțeleasă de către oamenii de știință. Multe dintre funcțiile creierului nu sunt cunoscute.

3. De fiecare dată când memorezi ceva se creează noi conexiuni în creierul tău.

 

4. Chiar dacă nu este foarte mare, creierul utilizează aproximativ 20% din energia totală a corpului.

5. Creierul nostru produce îndestul de multă electricitate pentru a putea aprinde un bec.

6. Violența în familie are aceleași efecte asupra creierului copiilor precum are războiul asupra soldaților.

 

7. Chiar dacă se spune că nu ne folosim mai mult de 10% din creier, adevărul este că de fapt îl folosim în totalitate, însă nu prea știm ce funcții sunt asigurate de restul de 90%. Noaptea este chiar mai activ decât ziua.

8. Informația poate circula în mintea noastră cu o viteză de aproximativ 418 km/h.

9. Prelungirile neuronilor numite axoni, puse cap la cap, ar putea înconjura de 4 ori planeta noastră. Vorbim aici doar de axonii de la un singur creier.

10. O curiozitate majoră este faptul că acest organ care coordonează toată activitatea nervoasă nu are nervi, prin urmare nu poate simți durerea. Doctorii pot opera pe creier persoane care sunt conștiente pentru că acestea nu vor simți mare lucru.

11. Creierul este cel mai gras organ din corpul nostru având în componența sa 60% grăsime.

 

12. Dacă ai un creier mare acest lucru nu înseamnă neapărat că ești mai inteligent. Einstein avea un creier relativ mic. Doctorul care i-a făcut autopsia celebrului savant, a furat creierul acestuia și l-a ținut într-un borcan pentru 20 de ani.

13. În timpul sarcinii creierul femeii se va micșora și va dura încă aproximativ 6 luni după naștere pentru ca acesta să revină la normal.

14Creierul are c-am aceeaș dimensiune pe tot parcursul vieții, iar aceasta ar fi explicația pentru faptul că la naștere copiii au capul mare.

15. La vârsta de doi ani avem cele mai multe celule în creier.

 

16. Se spune că în creier au loc în fiecare secundă aproximativ 100.000 de reacții chimice.

17. Ai putea supraviețui chiar dacă ai rămâne fără o parte din creier pentru că restul va prelua funcțiile părții lipsă.

18. Oamenii de știință estimează că în fiecare zi avem aproximativ 70.000 de gânduri.

19. Alcoolul nu te ajută să uiți nimic, însă o cantitate mare din această substanță poate face creierul să își piardă capacitatea de a reține anumite lucruri.

Acestea sunt doar o parte din lucrurile interesante despre acest organ pe care ar trebui să încercăm să îl folosim la capacitate maximă pe cât posibil. Posibilitățile sunt infinite și știința ne va arăta până la urmă și celelalte mistere pe care creierul nostru le ascunde.

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!