CERCETATORII AU STABILIT Ora IDEALĂ la care să bei cafea

by Ana Balan on Mar 9, 2017 Știați că 864 Vizualizari

Rutina ta de dimineaţă începe cam aşa: te trezeşti, dai scroll pe Facebook sau Instagram, iar mai apoi îţi bei cafeaua, scrie ONE.

Însă, potrivit unui studiu publicat de Frontierele Psihologiei, să consumi cafeaua încă de la prima oră nu este tocmai un lucru bun.

Cercetătorii de la Colegiul din Boston au confirmat că perioada optimă pentru a consuma cofeină este, de fapt, momentul în care chiar simţi nevoia de a o consuma, mai exact, atunci când creierul tău este lipsit de energie şi nu neapărat imediat cum te trezeşti, potrivit ONE.

Motivul este simplu: Când vine vorba de cofeină, prea mult strică şi, de fapt, dacă eşti o persoană matinală sau ai avut un somn de 7-8 ore care te-a făcut să te simţi mai odihnită ca niciodată, o ceaşcă de cafea nu-ţi va oferi doza necesară de energie.

Cercetătorii pot face lucrurile foarte complicate uneori, deși acest lucru este pentru binele umanității. A bea cafea ne ajută să ne trezim, să avem energie și chef de muncă, dar știai că există o anumită oră din zi la care ar trebui să bei cafea? Momentul ideal nu este atunci când abia te-ai trezit sau după ce te-ai spălat pe dinți, ci undeva în jurul orei 10.30 dimineața.

Conform cercetătorului în neurologie Steven Miller de la Universitatea de Stiința Sănătății Bethesda din Maryland, cafeaua este cea mai eficientă dacă o bei între ora 9.30 și 11.30, când nivelul de cortizol începe să scadă. El este un hormon cheie din corpul nostru pemtru că este responsabil cu starea de alertă. Cortizolul este la cote ridicate în prima oră după ce te trezești, în general în jur de ora 8-9 dimineață și crește iar în jurul orei 12 și 1 p.m. și 5.30 și 6.60 p.m.

De aceea, când corpul tău este deja în stare de alertă, cafeina nu este necesară sau benefică. Din contră, ai putea dezvolta o toleranță către cafeină dacă vei continua să o bei exact când nivelul de corizol este ridicat oricum. Bineînțeles, ora 10.30 este una apromximativă și reprezintă momentul ideal pentru cineva care s-a trezit la ora 8 dimineața. Este recomandat să bei cafea cam între două și trei ore de la trezire.

 

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!