O DESCOPERIRE COLOSALĂ FĂCUTĂ ÎNTR-O PEȘTERĂ DIN ROMÂNIA RESCRIE ISTORIA OMENIRII!

Recomandat by Ana Balan on Mar 15, 2017 Știați că 758 Vizualizari

În satul Boroșteni, din comuna gorjeană Peștișani, se află una dintre cele mai prețioase peșteri din întreaga lume. După zeci de ani de săpături, cercetătorii au făcut  o descoperire de excepție. Ne referim la cea mai veche așezare umană de pe întregul continent.

Arheologii au descoperit în Peștera Cioarei (n.r. – aflată chiar în comuna natală a marelui sculptor Constantin Brâncuși)  urme ale existenței umane vechi de aproximativ 50.000 de ani, aici găsindu-și refugiu Omul de Neanderthal şi, ulterior, Homo Sapiens. Pionierii cercetărilor au fost arheologii Constantin S. Nicolăescu Plopșor și C.N. Mateescu. Concret, primele săpături au fost efectuate în anii ’50.   Ulterior, cercetările au fost continuate de cunoscutul arheolog Marin Cârciumaru. De asemenea, peștera a stârnit și interesul străinilor, prin anii ’90 ajungând aici și cercetători din Franța și Belgia.

Săpăturile au scos la lumină, printre altele, unelte, fragmente de ceramică și chiar și podoabe realizate din oase sau roci. “Au fost descoperite mari cantități de ocru, împreună cu recipiente cu urme de ocru, mai cu seamă în interiorul lor. (…) Ele reprezintă unele dintre cele mai vechi recipiente descoperite până acum în paleoliticul din întreaga lume. Vârsta lor e chiar mai mare de 50.000 de ani”, scrie prof.univ. dr. Marin Cârciumaru,  în cartea “Paleoliticul, epipaleoliticul și mezoliticul lumii”. Într-o altă lucrare de specialitate, acesta menționa că nu este exclus ca în peștera Ciocoarei să existe ocru cu o vechime de peste 80.000 de ani.

Interesante sunt și informațiile privind cultura și viața spirituală a locuitorilor de odinioară ai peșterii. Mai mult, aceștia erau preocupați de realizarea tatuajelor corporale și faciale, folosind ocru în acest sens. “Aşa cum afirma şi profesorul Marin Cârciumaru, Peştera Cioarei este una dintre aşezările cele mai importante pentru paleoliticul din România, care oferă cel mai vechi Musterian depistat până acum în ţara noastră, cu o viaţă spirituală reflectată prin tatuajul corporal şi facial, precum şi prezenţa cultului craniului ursului de peşteră. Din peştera Cioarei s-a recoltat cea mai mare colecţie de utilaj litic (n.r.- obiecte realizate prin cioplirea pietrei) pentru o aşezare de peşteră, cu o varietate de piese de podoabă şi de artă, elemente ale vieţii spirituale care dominau comunităţile respective. Habitatul preistoric din Peștera Cioarei este unul dintre cele mai importante situri paleolitice din Romania și țările riverane”, explică  Dumitru Hortopan, director al Muzeului Judeţean Gorj, și muzeograful Felicia Bantea, într-o lucrare de specialitate. Important de precizat este și faptul că de această peșteră din țara noastră se leagă și numele unei perioade istorice, pe care cercetătorii au denumit-o “Interglaciarul Boroşteni”

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!