De unde provine numele PĂMÂNT, dat planetei noastre?

by Ana Balan on Mar 16, 2017 Știați că 950 Vizualizari

În primul rând este important să înțelegem faptul că planeta noastră are propriul său nume în aproape fiecare limbă de circulație. Spre exemplu se numește „Terra” în portugheză, „dünya” în limba turcă sau „Aarde” în cea olandeză. Cu toate acestea,indiferent de limbă, cuvântul are același înțeles și anume „sol” sau „pământ„. Înengleză cuvântul „Earth” are o vechime de cel puțin 1.000 ani.

Limba engleză a evoluat din anglo-saxonă, odată cu migrarea anumitor triburi germanice de pe continent în Marea Britanie în secolul al V-lea d.Hr., cuvântul „Earth” a provenit din cuvântul anglo-saxon „erda” și echivalentul său germanic „erde” care înseamnă „pământ” sau „sol”. În engleza veche, cuvântul a devenit „eor(th)e” sau „ertha”.

Există mai multe teorii ale originii cuvântului, iar rădăcina sa comună pare a se afla în limbile indo-europene. Se crede că aceasta a generat mai multe adaptări moderne ale cuvântului care sunt utilizate în prezent.

Deși numele celorlalte planete din sistemul nostru solar derivă din mitologia greco-romană, toate fiind numite după zei și zeițe, Pământul este singura planetă care face rabat de la această regulă.

Traduceri ale Bibliei din ebraica veche au fost primele consemnări ale utilizării numelui de Pământ pentru a descrie creația divinității – „Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar apele care au fost adunate laolaltă au fost numite mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun. „(Geneza 1:10).

Sursa: todayifoundout.com/

Ana Balan

Ana Balan

Îți recomandăm

Abonează-te la newsletter pentru ultimele noutăţi!