Vederi despre cum arată banii (I)

În curând banii vor dispărea și vor fi înlocuiți de carduri, însă, conform declarațiilor făcute de Banca Mondială, deocamdată doar 50% dintre adulții de pe glob au un cont bancar. Deci, tranzacțiile cu numerar încă se folosesc intens. Atâta timp cât există banii fizici, băncile centrale vor continua să-și modernizeze bancnotele pentru a fi sigure, credibile și acceptate pe scară largă.
Culoarea a fost întotdeauna un element de securitate cheie al bancnotelor din întreaga lume. Combinațiile de cerneală și nuanțe le asigură respectul și este un mod de a diferenția o națiune de alta. Anumite nuanțe au o semnificație specială și un simbol aparte în diferite culturi.
Rupia indiană
Aceste bancnote sunt pline de culoare. Bancnotă de 5 rupii este de culoare verde, cea de 10 rupii este portocaliu-violet, cea de 20 rupii este roșu-portocaliu. Alte combinații de culori folosite pentru celelalte bancnote sunt albastru-violet-roz, gri-verde-albastru-verde-galben și roz-galben-roșu. Seria actuală este cunoscută ca serie 2005 Mahatma Gandhi. Bancnotele indiene conțin mai multe elemente de securitate: cerneală fluorescentă, fire optice și cerneală care își schimbă culoarea (verde, când sunt ținute drepte și albastre când se înclină). Culorile alese pentru bancnotele indiene au un rol important de a ajuta populația analfabetă care este în număr foarte mare.
Dolarul canadian
Bancnotele canadiene sunt deseori numite „oceanul verde” pentru că majoritatea sunt lucioase și au nuanțe evidente de verde. Dar, fiecare bancnotă are o altă schema de culoare, încă din 1935: albastrul cerului (5$), violet-purpuriu (10$), verde mentolat (20$), roșu ruginiu (50$) și sepia (100$). Combinațiile de culori diferite îi ajută pe oameni să facă rapid diferențierea între ele. Unele culori sunt simbolice pentru istoria canadiană. Astfel, verdele de pe bancnotă de 20 de dolari, are pe spate maci roșii în onoarea soldaților canadieni uciși în Primul Război Mondial. În 1954, Bancă Centrală a tipărit o serie de bancnote cu denumirea de „Capul Diavolului” (pe hârtii apărea portretul reginei care era asemănată cu un rânjet de diavol). Pentru că oamenii au fost reticenți în legătură cu aceste bancnote, banca a schimbat ulterior portretul pentru „a exorciza demonul”.Dolarul canadian.
Dolarul australian
În 1992, Australia devenea prima țara care tipărea bancnote din plastic. Culorile folosite pentru dolarii australieni sunt: mov (5$), albastru, roșu, auriu și verde (100$). Culorile sunt alese pentru a ajuta persoanele cu vedere slabă să distingă bancnotele. Pentru descurajarea falsificatorilor se folosește cerneală specială fluorescentă.
Liră sterlină
Culorile folosite sunt verde (5 lire), portocaliu (10 lire) și roșu (50lire). Se folosesc multe instrumente de combatere a falsificării: cerneală specială, dispozitive de colorare care se imprima pentru totdeauna și fac posibila identificarea rapidă a bancnotelor furate.
Dolarul american
Din 1862, dolarii americani au două scheme de culori: partea din față neagră și cea din spate verde. Seriile s-au mai schimbat, dar culoarea verde s-a păstrat. De ce? Pentru că era o soluție practică. Pigmentul de verde era disponibil în cantități mari. Apoi, culoarea era rezistentă la schimbările chimice și fizice. Psihologic, verdele era asociat cu creditul stabil și puternic al Guvernului. Pentru a descuraja fasificatorii s-au introdus și alte culori mai târziu. Bancnota de 100$ din 2013, include o imagine cu un clopot care își schimbă culoarea într-o călimară (de la culoarea cuprului la verde).
Realii brazilieni
Este reprezentată de un curcubeu de culori. Culorile au fost alese pentru a reflecta spectul vizibil: albastru-turcoaz, portocaliu, galben, roșu, violet și albastru închis. Bancnotele verzi s-au retras de pe piața monetară în 2006.
Dolarul din Singapore
Chiar dacă Singapore este o țara mică, moneda sa rămâne una din cele mai puternice din lume. În 1999, banca centrală a introdus un nou set de bancnote, sub numele de „seria portret” ce îl afișează pe președintele Encik Yusof Bin Ishak. Culorile bancnotelor sunt în nuanțe de violet, verde, roșu, albastru, portocaliu și auriu. Bancnotele sunt imprimante cu cerneală de securitate cum ar fi cerneală intaglio. Vâscozitatea acesteia permite imprimarea liniilor fine și de relief care oferă un efect tactil special. În plus, bancnotele sunt tipărite cu cerneală infraroșu-absorbant magnetice, fluorescente și fosforescente. Acestea se pot vedea doar cu niște echipamente speciale.
În concluzie, banii sunt de diferite forme și culori peste tot în lume. În final, trebuie să subliniem faptul că mare parte din lucrurile din lumea asta țin de bani și de valoarea lor.
Îți recomandăm
Interesante

Obezitatea favorizeaza aparitia a 10 tipuri diferite de cancer, potrivit unei noi cercetari, publicate in revista The Lancet. Oamenii de stiinta au...
681 Vizualizari

Fragmente fosilizate descoperite în 1983 în timpul lucrărilor de extindere a terminalului aeroportului Charleston, din Carolina de Sud, ar putea...
992 Vizualizari

Fiecare dintre noi are o piesă preferată pe care o ascultă non stop pe Ipod, Youtube sau dai tare radioul când aceasta răsună în boxe.
743 Vizualizari

Bărbații ar trebui să le fie recunoscători femeilor pentru că au creat berea. Cel puțin așa arată unele cercetări istorice: în urmă cu aproape...
838 Vizualizari

Mierea este unul din cele mai sănătoase și utile produse naturale. Ea are o multitudine de efecte benefice asupra organismului nostru. Cu toate...
538 Vizualizari
Cele mai citite

Uneori, problemele cu coloana vertebrală pot cauza dureri în alte părţi ale corpului. Acestea pot fi motivul de ce tratamentele nu au rezultate...
55963 Vizualizari

Gandurile si starile noastre mentale pot avea un efect deosebit asupra celor din jurul nostru. Indiferent ca trimitem un gand cu sau fara intentie,...
31983 Vizualizari

În 1929, un grup de istorici de la Palatul Topkapi din Istanbul, Turcia, au făcut o descoperire fascinantă: un fragment de hartă executată pe o...
28206 Vizualizari

Iubitori ai cafelei, puteţi profita la maximum de beneficiile revigorantei băuturi, dacă învăţaţi cum, când şi câtă să consumaţi....
21769 Vizualizari

Nebunia dusă la extrem a lui Nicolae Ceaușescu nu a născut doar monștri, ci și lucruri pe care le apreciem și astăzi, iată câteva.
20411 Vizualizari